Holokauszt-szemtanúk vallomásait árverezik

Különleges jegyzéket árvereznek a jövő héten Izraelben: náci koncentrációs táborokban elhunytak zsidó házasságjogi szempontrendszer szerinti dokumentumát.

A Bergen-Belsen-i rabbitestület 1945-ben állította össze azt a több mint 100 oldalas jegyzéket, amely többek között treblinkai, auschwitzi és Bergen-Belsen-i szemtanúk vallomásaira alapozva tartalmaz egy listát azokról akik házasemberként pusztultak el.

Ez azért volt fontos a listát készítők szerint, hogy az özvegyek a háború után vallásjogi akadály nélkül dönthessenek arról, hogy újraházasodnak-e avagy sem.

A zsidó jog szerint az „aguna” vagy „agun” olyan személy, aki házastársa eltűnése miatt új házasságot nem köthet, mert nem tudja elfogadható bizonyossággal kimutatni annak halálát. A válás lehetetlen ilyen esetben, mert a zsidó házasságjog nem engedi meg egyoldalú nyilatkozat alapján a házasság felbontását. A válás akkor érvényes tehát, ha abban a férj is közreműködik.

Meron Eren, a jövő heti árverést szervező Kedem aukciósház tulajdonosa közleményében — amelyet az Arutz Sheva hírportál is közölt — úgy fogalmazott, hogy a 4000 dolláros kikiáltási árral induló jegyzék azért különleges, mert kifejezi a holokausztban kisemmizett zsidó emberek lelki és vallási elszántságát, valamint élnia karásának vágyát is.

A listát egy német technikai jegyzéktárban őrizték eddig. Minden lap tartalmazza a szemtanú vallomását és aláírását, majd egy újraházasodási engedélyt is, amit az eljáró rabbik is szignóztak. 

A jegyzék további különlegessége az is, hogy újabb pontos leírásokat tartalmaz az elhalálozottak sorsáról, a haláltáborok körülményeiről, a gettókról és a kivégzésekről.