Izraelben egyre nagyobb a szakadék a gazdagok és a szegények között

Az elmúlt öt évben a tavalyi volt az első év Izraelben, amikor nőtt a különbség a gazdagok és a szegények között – derül ki a statisztikai hivatal legfrissebb adataiból. Az ugyanakkor jó hír, hogy 2018-ban 4,3 százalékkal nőtt a háztartások átlagos bevétele az előző évhez képest.

Az izraeli családok felső tizedének a havi nettó bevétele tavaly 42 500 sékel volt, ami 3,7 millió forintnak felel meg. Ez 8,4-szer több, mint az alsó tizedbe tartozó háztartások bevétele, ami 4 786 sékel, 420 ezer forint volt – írja a The Times of Israel.

Eközben a legjobban keresők kiadásai csak 2,4-szer magasabbak a legszegényebb tizedbe tartozókénál, 21 ezer sékel a 9 ezerhez képest.

A jelentés szerint egy átlagos izraeli háztartás havi bruttó bevétele 2018-ban 21 063 sékel volt, ami 1,8 millió forint. Ez 4,3 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest. Az átlagos havi bruttó kiadások pedig 16 475 sékelt tettek ki tavaly, ez 1,5 millió forintnak felel meg. Ez fél százalékos emelkedés egy év alatt.

A Calcalist kimutatása szerint az Izraelben is működő multinacionális cégek a helyi cégekhez képest nagyobb növekedést értek el és jóval magasabb fizetéseket is adnak.

A CBS riportja szerint a munkanélküliség októberre 3,4 százalékosra csökkent, 40 éve nem volt ilyen alacsony – idézi a lap.

Az OECD múlt heti jelentése szerint az izraeli gazdaság a következő években várhatóan továbbra is növekedési pályán marad, bár annak dinamikája mérséklődhet.

A gazdasági kilátásokról szóló előrejelzés szerint a növekedés ugyan enyhén csökkenhet, de továbbra is a 3 százalék körül marad 2020-ban és 2021-ben – derül ki a dokumentumból.