Ismét tüntetőket öltek meg Irak déli részén

Legkevesebb 13 tüntetőt megöltek csütörtökön a dél-iraki Násziríjában, további 50 ember megsebesült – közölték egészségügyi és rendőrségi források.

Korábban nyolc halottról szóltak a jelentések.

A beszámolók szerint a tiltakozókat kora reggel lőtték le, miután a rendőrök megindultak, hogy visszavegyék az ellenőrzést két híd felett a városban, amely 350 kilométerre délre fekszik a fővárostól, Bagdadtól, és a kormányellenes megmozdulások egyik gócpontja.

A városban kijárási tilalmat vezettek be.

Szerda este tüntetők a Bagdadtól délre fekvő Nedzsefben megrohanták és felgyújtották az ottani iráni konzulátus épületét. A diplomáciai személyzet még időben elhagyta a képviseletet. Az iraki hatóságok az incidenst követően kijárási tilalmat rendeltek el Nedzsefben.

Az Irak számos nagyobb városára kiterjedő, október eleje óta tartó tiltakozáshullám során összesen már több mint 300-an haltak meg. Az elégedetlenség oka a korrupció és a munkanélküliség, a tüntetők a 2003 óta hatalmon lévő politikai elit távozását követelik. Az iraki miniszterelnök reformokat jelentett be a válság rendezésére, de ennek egyelőre nincs komoly hatása.

A hatóságok csütörtökön bejelentették, hogy válságkezelő központokat alakítanak ki. Ezeket katonai vezetők és a kormányzók irányítanák, hogy elejét vegyék a zavargásoknak – derült ki a hadsereg egy közleményéből.