Gyász: Nem érte meg a százat Del Medico Imre

Kilencvenhatodik születésnapján, november huszonötödikén meghalt Del Medico Imre, minden idők legaktívabb magyar sajtólevelezője – írja a 24.hu.

Del Medico Imre nevét mindenki ismerte, aki az 1980-as, az 1990-es és a 2000-es években nyomtatott sajtót olvasott. Cikkeknek beillő leveleket küldött a szerkesztőségeknek, amelyekben felhívta a figyelmet a tévedésekre, pontatlanságokra, érdekes kulturális adalékokat közölt, javaslatokat tett, vagy egyszerűen lenyűgöző műveltségét csillogtatta. Mint általában a sajtólevelezés műfaja, az ezredforduló után ezek a levelek egyre inkább egy eltűnőben lévő viszony, az olvasó és a nyomtatott újság közötti kapcsolat 20. századi modelljének élő emlékeivé váltak. Az internet világa nem érdekelte, sosem váltott át a netes kommunikációra.

Idén márciusban a 24.hu „Érdekes lenne megélni a százat” címmel közölt vele nagyinterjút, melyben többek között így mesélt:

24.hu: Az édesanyja a háború után az ön bátyját keresve hirdetést adott fel a következő szöveggel: „Fiamat, dr Szili Györgyöt 1944. július elején deportálták Sárvárról Auschwitzba, Birkenau D. Lagerből vitték be 1945. január 20. körül állítólag Németországba Gleiwitz felé. Aki tud róla, könyörögve kérem értesítsen: DEL MEDICO IMRÉNÉ”. Hogyhogy őt vitték, önöket meg nem bántották a nyilasok?

Del Medico: Anyám zsidó, György az első házasságából származott. A bátyám karpaszományosként kétszer járta meg a frontot, de harmadjára, negyvennégyben már munkaszolgálatra hívták be, azt nem akarta, próbált leszökni Romániába. Balszerencséjére egy agent provocateurnek fizetett, aki átadta a rendőrségnek. Sárvárra internálták, onnan Auschwitzba, majd mint munkaképest hajtották Nyugatra. Aztán menet közben a németek agyonlőtték az egész társaságot.

Del Medico Imre: Érdekes lenne megélni a százat | 24.hu

Marhaság. Tessék? Marhaság, mondom. Sikerül bakival nyitnom az interjút az újságíróbakik legfőbb vadászának otthonában? Ne korholja magát, én is láttam tavaly a cikket ezzel a gyerekparlamentes ostobasággal. Nem voltam a tagja, maradjunk ennyiben. Az az infó stimmel, hogy a Del Medico família Olaszországból került Magyarországra? Perfekt!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem jelenítünk meg hirdetéseket.