A palesztin, aki megteremti az egyensúlyt Gázában

Elegendő elszántsággal nem lehetetlen egyensúlyt teremteni a konfliktus-góc gázai övezetben. Ezt bizonyítja egy palesztin egyensúlyozó művész története is.

Egy 24 éves gázai fitnesz edző, Mohammed al-Shenbari tavaly egy youtube videón látottak alapján most új nemzetközi karrierre készül, amelyel azt reméli, kitörhet a gázai mindennapok bizonytalan sivárságából – írja az Israel Hayom portál.

Miután túlélt számos rakétaválságot, három háborút, valamint az izraeli és egyiptomi blokádot is, a fiatalember elérkezettnek érzezte, hogy új irányba terelje az életét. Egy koreai egyensúlyozó-művész produkciója hozta meg számára az áttörést.

Al-Shenbari szorgalmas gyakorlásának is köszönhetően olyan szintre fejlesztette tárgyakat egyensúlyozó képességét, hogy nagy népszerűségre tett szert Gázában, ahol az utóbbi hónapokban gyakori vendége lett különféle rendezvényeknek is.

– YouTube

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

A palesztin fiatalember, aki művészi fokon törekszik az egyensúlyra, elmondta az izraeli lapnak, hogy az egészséges életmódja minden bizonnyal segített abban, hogy meggyőzően tudja elsajátítani a trükköket, amelyekhez komoly összpontosítás szükségeltetik. Az elején napokig kísérletezett azzal, hogy különféle tárgyakat egymás élére állítva tudjon egyensúlyban tartani. Ma már ez pár perc alatt sikerül neki.

A lényeg, hogy találjuk meg a tárgyak súlypontját, és ha ez megvan, akkor már meg is vagyunk az egésszel. Amikor ezt csinálom, olyasvalamit érzek, amit nem tudok szavakba önteni. Olyan, mintha egy mágnes lennék, akiből áramlik az energia a tárgyak felé.

— fogalmazott a művész.

Al-Shenbari mutatványaival — például üdítős üvegen egyensúlyban tartott régi televízió, vagy több gázpalack egymásra helyezett sziluettje — részt vett gyógyításnak szánt pszichológiai szeánszokon is, hogy enyhítse a konfliktusos térség  érzelmi és testi sérüléseivel küszködők nehézségeit.

A saját sorsának alakításával kapcsolatban a fiatalember arról beszélt a lapnak, hogy szeretné saját kezébe venni élete irányítását: egyensúlyozó művészek közötti versenyekre és külföldi megmérettetésre is készül, főleg Ázsiába vágyik, ahol szerinte különös kultusza van a műfajnak.

Olyan nagyobb tárgyakkal akarok trükközni, mint a hűtőgép vagy a mosógép

— tette hozzá ambíciózusan.