Gulyás Virág: „Az amerikai progresszívok még mindig nem értik”

Egy amerikai cionista, antiszemitizmus- és anticionizmus-elleni konferencia egyik előadója Magyarországot „hitvány antiszemita” országnak nevezte. A sorok között ülő magyar cionista aktivista nem tudta szó nélkül hagyni a dolgot.

Gulyás Virág már jó néhány éve számtalan fórumon áll ki Izrael és a zsidóság mellett, cionista aktivistaként és nemzetközi kapcsolatok szakértőjeként egyaránt. Nem ismeretlen számára az ellenséges közeg, a kettős mérce és a becsomagolt antiszemitizmus kérdése sem.

Mégis mélyen meglepte, amikor a Cionista Világszövetség és az Amerikai Cionista Mozgalom (AZM) éves philadelphiai szimpóziumán az egyik meghívott progresszív előadó, David Dormont, aki mellesleg az AZM vezetőségi tagja, egész Európából Magyarországot emelte ki, mint „hitvány antiszemita” nemzetet, amellyel Netanjahu izraeli miniszterelnök üzletel.

Gulyás nem tudta megállni, felállt és félbeszakította Dormontot, de később az előadása után is felkereste, magyarázatot követelve, vajon miért érezte jogosnak kijelentését.

A válasz nem volt túl informatív, ahogy arról az israellycool.com cikke is beszámolt:

„… mert Magyarország kormánya szélsőjobboldali, gyűlölködő, és antiszemita”.

A magyar aktivista kérdésére, hogy vajon tudná-e csak egyetlen konkrét példával alátámasztani állítását, Dormont elodázta a válaszadást, mondván, hogy utána kell néznie kutatásában. Gulyás megdöbbenten konstatálta, hogy az előadó simán dobálózik bizonyítatlan tényállításokkal előadásában egy olyan hallgatóság előtt, amely annak valódiságát az országgal kapcsolatos mélyebb ismeret hiányában nem nagyon ellenőrzi majd.

Fotó: israellycool.com

A vita azonban folytatódott, mikor Gulyás Virág kezdett el érveket felsorakoztatni:

„Beszédében említette az oktatás fontosságát, ezek szerint ön úgy gondolja, hogy a szubjektív vélemény fontosabb a tényeknél? Fontosabb annál például, hogy Magyarországon 32 nem erőszakos antiszemita incidens volt múlt évben, míg a francia és német zsidókat rendszeresen éri terror- vagy késelős támadás? Milyen következtetéseket vonhatunk le tehát ezekre a kormányokra nézve?”

A tényekre újabb magabiztos, alátámasztatlan állítás következett Dormont részéről, melyben Paraguay és Brazília mellett azt állította, hazánknak van a legantiszemitább kormánya, hozzátéve, hogy gyűlölet által áthatott a bevándorlás-politikánk is.

„Nem gyűlölet által, a józan ész által áthatott politika, igen. Ebből hogyan következik, hogy Magyarország antiszemita?”

– vezette tovább a gondolatmenetet a magyar cionista aktivista, melyre ismét érdekes választ kapott: „egyszer mi is bevándorlók voltunk.”

„Uram, ez az úgynevezett ’gyűlölet által áthatott a bevándorlás-politika’ az, ami biztonságban tartja és megőrzi a terrortól a magyarországi zsidó közösségeket. Ez a gyűlölködő kormány áldozott milliókat zsinagógafelújításokra”

– próbálkozott még egy utolsót Gulyás Virág, mely ponton Dormont csak annyit mondott, nem szeretné tovább folytatni az eszmecserét.

Az aktivista szerint azon túl, hogy az előadó személyesen felhúzta, megosztó volt a közönség számára is azzal, hogy politizálta az antiszemitizmus kérdését, holott az antiszemitizmusnak nem szabad „pártos kérdéssé” válnia. A beszéd során néhány ember tüntetőleg elhagyta a termet, többen pedig félbeszakították, mivel kijelentéseivel feszültséget hozott létre egy olyan rendezvényen, ahol az egységet kellett volna munkálni.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.