Felmérés: az izraeli arabok 49%-a egy Ganz által vezetett kormányt látna szívesen

Egy vasárnap napvilágot látott közvéleménykutatás szerint a Kék-Fehér pártot vezető Ganz a legnépszerűbb az izraeli arabok körében, szemben az ezt ellenző 33%-al- írja az i24News izraeli hírportál.

A kutatást a Katonai Rádió rendelte meg. A mérés azt is elmondja, hogy az izraeli arabok 49%-a, akik a négy arab pártból álló Egyesült Arab Listát alkotják koalíción kívülről is támogatnák a Ganz féle kormányt még akkor is, ha annak tagja lenne a szélsőjobboldali Avigdor Liberman által vezetett Jiszráel Béténu párt is.

Liberman nem számít az izraeli arabok kifejezett barátjának, hiszen megnyilatkozásaiban többször is tett olyan kijelentéseket, melyek szerint a Gázai-övezetet vissza kellene venni a palesztinoktól illetve, hogy az izraeli araboknak hűségesküt kellene tennie az ország iránt.

Benny Ganz és Avigdor Liberman

A felmérésben résztvevő izraeli arabok 18%-a vagy tartózkodott a válaszadástól vagy nem volt határozott véleménye a kérdéssel kapcsolatban.

Érdekes azonban, hogy ezzel párhuzamosan a Haaretz nevű izraeli napilap mérése alapján az izraeli arabok 37%-a azt is támogatná, hogy egy esetleges Ganz-Liberman kormány koalíciójába az Egyesült Arab Liga is belépjen. Ez a fordulat azért is különösen érdekes, mert az izraeli arab pártok korábban semmilyen kormányba nem kívántak belépni, mondván, hogy jelenlétük legitimizálná Izrael megszálló politikáját.