Meglepetéspartit szerveztek egy 100 éves embermentőnek Varsóban

Jozef Walaszczyk Lengyelország legidősebb „Világ Igaza,” vagyis olyan ember, aki nem-zsidóként életét kockáztatta azért, hogy a holokauszt alatt zsidókat mentsen meg.

Egy nappal azután, hogy száz éves lett, Walaszczyk éppen arra készült, hogy egy újabb holokauszt emlékceremónián vegyen részt szülővárosában, Varsóban. Nagy meglepetés érte, amikor egy Ferrari parkolt le a lakása előtt, hogy elvigye őt a helyszínre — írja a JTA.

Rövid győzködés után be is szállt a sportkocsiba, ami az ő és 19 másik embermentő (lengyel, fehérorosz, albán és más) tiszteletére rendezett születésnapi gálára szállította őt.

“Annyira meglepett és megtisztelt hogy mindezt értem szervezték meg,” — nyilatkozta a híres Zamoski Palota előtt rá várakozó riportereknek. „Ez volt a legjobb meglepetés, amiben valaha is részem volt!”

Yad Vashem szerint Walaszczyk egy Varsón kívüli gyár vezetőjeként segített 30 zsidót megvédeni a nácik megszállását követően. Később befogadott egy a Gestapo által üldözött zsidó hölgyet otthonába, és hamis papírokat is intézett neki.

A hölgyet, Irena Front-ot mégis letartóztatták. Ekkor a férfi lefizette a rendőröket hogy elengedjék őt és még 20 zsidó foglyot, akik közül néhányan ismét lakásában találtak menedékre. Még szobalányt is fogadott, hogy gondoskodjon róluk. 1944-ben, amikor ismét letartóztatták őket, Walaszczyk ismét közbeavatkozott, kiszabadította őket, és egy vidéki rejtekhelyen szállásolta el őket. Támogatásokat a háború befejeztével is folytatta.

“Azért tettem, amit tettem, mert az volt a helyes. Soha nem vártam érte elismerést vagy dicséretet.”

Jonny Daniels, egy 33 éves izraeli aktivista, From the Depths in Poland szervezet megalapítója kijelentette, generációjának „mindent meg kell tennie azért, hogy kimutassa tiszteletét az embermentők felé, amíg még lehet, hoszen a Walaszczyk-hoz hasonló emberek az abszolút sötétség korában jelzőfényként állnak előttünk”