Velence történelmi gettóját is elérte az ár

Péntek reggel a víziváros zsidónegyedét is kihívások elé állította az az „apokaliptikus” áradás, ami Velence mintegy 70%-át öntötte el.

Újfent szükségállapot állt elő, két nappal azután, hogy Velence az elmúlt fél évszázad legszörnyűbb áradását kénytelen elszenvedni, 187 centiméteres vízállással. Az ikonikus olasz város polgármestere „apokaliptikus eseménynek” írta le a katasztrófát, ami „térdre kényszerítette Velencét.”

A zsidó közösség, és történelmi helyszíneik is elszenvedtek bizonyos károkat. „Szerencsére minden zsinagógánk emeleten helyezkednek el, de a raktárak és a kóser éttermek már nem ilyen szerencsések,”

— nyilatkozta Paolo Navarro, a zsidó közösség vezetőségi tagja a The Jerusalem Postnak.

Szerdán a város legnépszerűbb látványosságait és emlékműveit, beleértve a Szent Márk tért és a székesegyházat, elárasztotta a víz, az átjárók dühöngő ár színterei lettek, kőkorlátok összetörtek, a hajók partra sodródtak, és a gondolák kikötőbe ütköztek.

A zsidónegyed viszonylag magasabban fekszik, mint Velence többi része, így az áradást viszonylag könnyebben tudták kezelni, azonban a város zsidótemetőiben, melyek a Lido területén a 15. század óta helyezkednek el, így is jelentős károk keletkeztek.

Velencében ma csupán néhány száz zsidó él életvitelszerűen, de zsidó turisták ezrei látogatnak el a városba és annak több száz éves zsinagógáiba minden évben.