Többmillió dollárral támogatja Hollandia a zsidó temetők helyreállítását

A holland kormány 2.76 millió dollárt, azaz 830 millió forintot különített el a temetők karbantartására és restaurációjára, mellyel eddig a helyi zsidó közösség önerőből foglalkozott. 

A hírt Ingrid van Engelshoven kulturális miniszter jelentette be a parlament alsóházának címzett levelében.

A helyi zsidó közösségnek nehézséget okozott a sírok karbantartása, mivel létszámban soha nem sikerült helyreállnia a holokauszt után. A holland zsidók szenvedték el a legnagyobb veszteségeket a nácik által megszállt nyugat-európai országok közül, részben a helyi kollaboránsoknak köszönhetően.

Kevesebb, mint 40,000 zsidó élte túl a 140,000-ből, és még kevesebben voltak azok, akik visszatértek Hollandiába. Jelenleg a Holland Zsidó Közösségek Szervezetének (NIK) adatai szerint körülbelül 45,000-en élnek a királyságban, beleértve több, mint 5000 izraelit.

“A zsidótemetők sokszor az 1940 és 1945 között nagyrészben elpusztított holland-zsidó kultúra egyetlen maradékai,”

— mutatott rá a NIK.

Különösen az „elfelejtett temetőket, illetve a különleges karakterű temetőket fogja érinteni a program az elkövetkezendő 5 évben.” — tette hozzá a szervezet, ami „mélységesen elégedett a miniszterrel és az Oktatási, Kulturális és Tudományos Minisztérium döntésével.”