Palesztin Hatóság: betiltották a gyermekházasságot, de maradhatnak kiskapuk

Egy gázai felmérés szerint a palesztin feleségek 5 százaléka 15. életévét sem töltötte be, 37 százalékuk pedig 18 év alatti volt a frigy megkötésekor.

Mohammad Shtayyeh, a Palesztin Hatóság miniszterelnöke (sic!) bejelentést tett nemrég egy új törvény életbe lépéséről, amitől a gyerekházasságok visszaszorulását remélik. A határozat értelmében mindkét nem számára előírás lesz a 18. életév betöltése ahhoz, hogy szövetségre lépjenek.

„Az új törvény lényege, hogy védelmet adjon a palesztin családoknak és biztosítsa a palesztin nők fejlődésének lehetőségét” — szerepel a bejelentésben, amiről a Jerusalem Post is beszámolt pénteki írásában.

Noha a döntést többen jelentős előrelépésnek tekintik, bizonyos „kivételes” és egyedi esetekről még mindig szó van, amikben bíróság hozhat döntést.

A Gáza városában működő Women’s Affairs Center statisztikái szerint a palesztin nők megdöbbentően magas arányban érintettek a témában. A feleségek 37 százaléka 18 éve alatti, 5 százaléka pedig 15 év alatti volt a házasságkötésük idején.

A fiatal házas nőknek csaknem 63 százaléka szenved férje fizikai bántalmazásaitól, és 95 százalékuk mondta azt, hogy nem ajánlaná lányának a korai esküvőt.

Az eddig fennálló jogszabályok szerint a Nyugati Parton élő nőknek 15 év, a férfiaknak 16 év volt a hivatalos alsó határ a házasságkötéshez. A Gázai övezetben pedig ugyanez a szám 17 volt a gyengébbik nem, és 18 év a férfiak számára. Bírósági beleegyezéssel viszont eddig is voltak kiskapuk — például azokban az esetekben, ahol a lányt kellően érettnek ítélték meg és az apja beleegyezését adta.

„Igazán veszélyes helyzetek azok, amikor egy nőt azért kényszerítenek házasságra, mert a család pénzhez akar jutni. A 18 éves korhatár mindenképp előrelépést jelent, de nem oldja meg a kényszerházasságok problémáját” — hívta fel a figyelmet Dina Azouni palesztin aktivista.