Ortodox zsidó pályázik Jeremy Corbyn parlamenti helyére

Yosef David, vallásos zsidóként hisz a csodákban. Ez bizonyára fontos is lesz, hiszen a londoni szociális munkás új célt tűzött ki magának: elfoglalni Jeremy Corbyn munkáspárti elnök helyét a parlamentben a december 12-i választáson.

David a jobboldali Brexit párt jelöltje a londoni Islington North szavazókörzetben, maga is kihívásnak nevezte a feladatot, ugyanis 2017-ben e körzet szavazóinak 73%-a szavazott az ott induló munkáspárti Corbyn-re és csak 0,8% arra a UKIP pártra, melyből a Brexit Párt fogant — írja a Jewish Telegraphic Agency.

A körzet amúgy is régóta a Munkáspárt bástyája, 1937 óta ők nyerik ott ugyanis a választásokat. David beismeri, hogy nincs „egy súlycsoportban Corbyn-nal”, mégis fontosnak tartja hogy induljon ebben a körzetben.

„A Munkáspártot megfertőzte ugyanis az antiszemitizmus” – nyilatkozta David. „Corbyn győzelme rettenetes volna nemcsak a zsidó közösség, de az egész ország számára.”- mondta.

Mindeközben a miniszteri széket betöltő Boris Johnson körzetében a Munkáspárt állított érdekes jelöltet az iráni születésű Ali Milani személyében. Ez a körzet amúgy 1970 óta a Konzervatív párt elkötelezettje. Érdekes módon ennek ellenére Milani-nak van támogatottsága zsidók körében is, minden bizonnyal az olyan mondatok miatt, amilyeneket a múlt héten közöltek, miszerint: Johnson nacionalista politikája és a hatalomhoz való ragaszkodása veszélyes, a zsidók tudják leginkább, hogy mennyire.”

Yosef David

A zsidó közösség azonban Johnson-nal kapcsolatosan nincs ilyen állásponton, ugyanakkor a Munkáspárt által mutatott veszélyre igenis felhívták a figyelmet.

A „Hope Not Hate” nevű baloldali szervezet ugyanakkor figyelmeztet a szerintük Brexit Párt által mutatott veszélyre. Felhívásukban megjegyzik, hogy „a Brexit Párt számos extrém gondolkodású embert állított maga mellé, akik szélsőséges eszméket vallanak, rasszisták, iszlamofóbok és antiszemiták.”

Ezt figyelembe véve talán nem is olyan téves elgondolás egy ortodox zsidót indítani Corbyn ellen és jó publicitást adhat a Brexit Pártnak is, hogy lerázza magáról az esetleges antiszemita vádakat.

David elmondása szerint a Brexit Párt elnöke, Nigel Farage „igazi barátja a zsidó közösségnek és a pártban számos más kultúrákhoz, etnikumhoz és valláshoz tartozó emberek dolgoznak. A Brexit Párt jó és biztonságos a zsidók számára.” mondta David.