Újra itt a Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál

Immár nyolcadik alkalommal rendezik meg az izraeli és zsidó témákra fókuszáló filmek seregszemléjét Budapesten.

November utolsó napjaiban több mint húsz filmre és kísérőprogramra ülhetnek be az érdeklődők a Művész és Puskin mozikban. A fesztiválon az elmúlt évek legjobb, a zsidó kultúrát, életmódot, emlékezetet bemutató filmjei láthatók, egyebek mellett az Egyesült Államokból, Németországból, Mexikóból, Izraelből, Franciaországból és Magyarországról.

A válogatás több filmje női életpályákra, sorsokra fókuszál: különleges filmélményt ígér az RBG című amerikai dokumentumfilm, amely Ruth Bader Ginsburg, az amerikai legfelsőbb bíróság sokáig egyetlen női tagjának életét mutatja be. A fesztivál felhozatalában a közelmúlt több elismert hazai alkotása is szerepel, többek között az Oscar-aspiráns Akik maradtak és a Kertész Mihály életét bemutató Curtiz, emellett a „Zsifi”-n lesz A Pásztor című második világháborús dráma díszbemutatója – Illés László filmje októberben a Los Angeles Film Awards-on a legjobb független filmnek járó díjat kapta.

Vastapssal debütált Budapesten az Oscar-díjra jelölt posztholokauszt dráma

A megtisztító katarzishoz nem a sok más filmből ismert holokauszt ábrázolást kívánta felidézni, hanem sokkal inkább egy gyógyító erejű történetet akart bemutatni.

A budapesti helyszínek mellett az érdeklődők Győrben is megtekinthetik a fesztivál több filmjét.

A fesztivál részletes programja itt olvasható.

http://zsifi.org/reszletes-program/