Több száz neonáci kilétére derülhet fény hamarosan

Egy politikus mellett egyetemek munkatársai és hivatásos katonák is szerepelnek azon a listán, amelyet a napokban tettek közzé egy neonáci internetes oldal információinak kiszivárogtatásával.

Egy orosz fajvédő, Alexander “Slavros” Mukhitdinov által 2011-ben alapított, Iron March nevű, mindössze 2017-ig működő neonáci portál használóinak és követőinek adatait hozta nyilvánosságra a napokban egy hacker – írja a brit The Guardian.

A lap szerint a szervezet tagjai legalább kilenc országban — például Szerbiában, Görögországban, Ukrajnában és Ausztráliában — fasiszta csoportok működtetésével is követték a honlap ideológiáját.

Volt közöttük egy olyan amerikai politikus is, aki egykoron azért kampányolt, hogy bekerüljön a Kongresszusba. De tagjai voltak a faji alapon bűncselekményekre uszító virtuális közösségnek több amerikai egyetem munkatársai is, sőt hivatásos katonák is bizonyíthatóan követték az Iron March-ot.

Az adatokat szerdán egy “antifa-data” – névre keresztelt ismeretlen felhasználó tette elérhetővé egy online archívum számára. A közzétett technikai információk alapján lehetőség van arra, hogy beazonosítsák a felhasználókat azok saját email-címei vagy privát üzenetei alapján – írja a The Guardian.

A most nyilvánosságra került adatok alapján a lap azt állítja, hogy a befolyásos neonáci portál hatással lehetett olyan brutális bűncselekmények elkövetőinek tetteire is, mint a 2017-es Charlottesville-i gázolás — a városban neonácik csaptak össze demokratákkal –, vagy ugyanebben az évben egy floridai gyilkosság, ahol egy neonáci diák két szobatársát mészárolta le különös kegyetlenséggel.

Katonákat, rendőröket szervezne be az európai szélsőjobb

Az Europol jelentése szerint a neonáci szerveződések egyre inkább érdeklődnek a fegyverek és robbanószerek iránt. Eperjesi Ildikó írása.