Tüntettek Gázában a Hamász törvénytelenségei ellen

Tüntetés kezdődött Gázában azt követően, hogy egy 28 éves fiatalembert a Hamász rendőrsége állítólag kilökött az otthona ablakán. A tüntetők hidegvérű gyilkosságnak titulálták a brutális tettet.

A hírek szerint a Hamász biztonsági szolgálata betört a 28 éves Anan Abu Jameh Khan Yunis-i otthonába múlt pénteken. A család elmondása szerint rátörtek a fiatalemberre, letartóztatták és kidobták az ablakon – adja hírül a ynet news izraeli hírportál. Sérülései olyan súlyosak voltak, hogy ugyan az eset után kórházba szállították, mégis belehalt a sérüléseibe.

„Szinte ránk törték az ajtót” – mondta Anan apja. „Azt mondták, a fiamat keresik. Amikor az erről szóló dokumentumot vagy elfogató parancsot kértem, félrelöktek és azt mondták, hogy bizony ők azt csinálnak, amit csak akarnak”.

A 28 éves áldozat nemrég fejezte be egyetemi tanulmányait. Kommunikációt és újságírást tanult.

Anan Abu Jameh, a 28 éves áldozat

Az eset feldühítette a helyi lakosokat, ami arra késztette a Hamász rendőrségét, hogy közleményben bizonygassák, hogy a fiatalember ellen elfogatóparancs volt érvényben. A közlemény szerint Abu Jameh ellenállt, menekülni próbált, így esett ki az ablakon.

A család nem hisz a rendőrségnek, a közleményt hazugságnak nevezik. Azt is furcsának találják, hogy a rendőrség nem indított nyomozást a fiatalember halálának körülményeit illetően.

Abu Jameh temetésével párhuzamosan ritkán látott Hamász ellenes tüntetést tartottak „Gyilkos Hamász” feliratú transzparenseket lobogtatva.

Tüntetők, akik a Hamász brutalitása ellen emelik fel hangjukat

A temetés után a tüntetők egy része az áldozat házához ment, ahol azt skandálták, hogy „Mi vagyunk Anan” és „Vessünk véget az elnyomásnak!”

Több szervezet is sürgette, hogy a Hamász állítson fel vizsgálóbizottságot a 28 éves fiatalember halála körülményeinek megismerését célozva, azonban mindeddig ilyen nyomozást nem rendeltek el.