80 évesen elhunyt a Mózes-hadművelet hőse

Ő az egyik legnagyobb hőse Izraelnek és a zsidó népnek – mondta róla a Moszad volt vezetője. Georges Gutelman belga üzletember, holokauszt-túlélő saját repülőivel segítette etiópiai zsidók ezreinek Izraelbe csempészését Szudánból 35 évvel ezelőtt. Kedden halt meg, 80 éves korában – írja a Ynet News.

Gutelman több civil repülőgépét is felajánlotta 1984-től a Mózes-hadművelethez, amely az éhínség elől Szudánba menekült etióp zsidók ezreinek Izraelbe történő titkos evakuálását takarja.

„Georges cionista zsidó volt, Izrael éppen olyan fontos volt neki, mint a saját gyereke”

– mondta róla özvegye, Aline Gutelman a lapnak.

„Amikor az ország a segítségét kérte, Georges nem gondolkodott sokáig. Igent mondott, mert ők zsidók voltak, a testvéreink”

– tette hozzá.

Efraim Halevy, a Moszad volt vezetője, aki szintén részt vett a műveletben, így emlékszik vissza első találkozójára a belga üzletemberrel:

„Elmagyaráztam neki a szudáni helyzetet és a segítségét kértem. 25 percig beszéltem, ő alig egyet. Szerettem volna, ha sikerül valamilyen írásos megállapodást kötni vele, de ő csak annyit mondott, hogy «Ok, a költségeket én állom». Azonnal akcióba léptünk, és 5 hét alatt ezreket hoztunk ki”.

A volt Moszad-főnök szerint Gutelman segítsége nélkül a műveletet nem lehetett volna végrehajtani.

„Évekig terveztük a szudáni műveletet. Ne felejtse el, hogy az ellenséges terület volt, nem egy baráti ország. Amikor rájöttünk, hogy több embert kell evakuálni, mint amennyit egy rejtett művelet lehetővé tesz, megértettük, hogy segítségre van szükségünk”.

Geogre Bush akkori amerikai elnök egy szudáni látogatáson egyszeri engedélyt kért az akcióra.

„Bush beszélt a szudáni vezetővel, amelynek az eredménye lett a tömeges evakuálás”

– mondta Halevy.

Arról is beszélt, hogy a művelet után még évekig kapcsolatban maradtak Gutelmannal, számos más esetben is segített, de azokat még nem lehet megosztani a nyilvánossággal.

„Ő korunk egyik legnagyobb hőse Izrael és a zsidó nép számára” – mondta a volt Moszad-főnök.

„Szerény ember volt, halkan beszélt, mindig udvarias, mosolygós volt és végtelen szeretetet érzett az általa szolgált nemzet iránt. Nagyon sokkal tartozunk neki”

– tette hozzá.

A Kék-Fehér párt képviselője, Pnina Tamano-Shata, aki a Mózes-hadművelettel került Izraelbe, szintén dicsérte Gutelmant az etióp zsidók megmentésében végzett munkájáért.

„Georges Gutelman a megtestesítője «az összes izraeli testvér» kifejezésnek. Csodálatos ember volt, aki habozás nélkül segítette az etiópiai zsidók Izraelbe utazását 1984-ben, aminek én is részese voltam”

– mondta.

„Amit Gutelman tett, szent küldetés volt. Nem félt a következményektől, és bátran dolgozott a zsidó nép érdekében. Jelentős árat fizetett érte, mert sok arab ország bojkottálta vállalkozásait, majdnem csődbe is ment. Izrael kára, hogy soha nem kapott érte elismerést és köszönetet, amit megérdemelt”

– tette hozzá a Kék-Fehér képviselője.

Emmanuel Nahshon on Twitter: „We are deeply saddened by the passing away of Georges Gutelman, a Belgian Jewish businessman and entrepreneur who played a major role in bringing secretly to Israel thousands of Jews from Ethiopia in the 80’s. A true hero of the Jewish people. May his memory be a blessing 🇮🇱 pic.twitter.com/mgbcgUwQnY / Twitter”

We are deeply saddened by the passing away of Georges Gutelman, a Belgian Jewish businessman and entrepreneur who played a major role in bringing secretly to Israel thousands of Jews from Ethiopia in the 80’s. A true hero of the Jewish people. May his memory be a blessing 🇮🇱 pic.twitter.com/mgbcgUwQnY

„Nagyon szomorúak vagyunk, hogy Georges Gutelman belga zsidó üzletember és vállalkozó elhunyt, aki fontos szerepet játszott abban, hogy egy titkos küldetésben etióp zsidók ezreit vitték Izraelbe a ’80-as években. A zsidó nép igazi hőse. Emlékéből fakadjon áldás!”

Ezekkel a szavakkal emlékezett meg honfitársának haláláról Belgium izraeli nagykövete.