Irán állhat a legújabb gázai rakétatámadások mögött

Baha Abu al-Ata

A gázai övezetből a napokban Izraelt érő rakétatámadások nem okoznak meglepetést az izraeli hírszerzésnek, bár úgy tűnik minden előjel nélkül kezdődtek, hiszen az elmúlt két hónapban a terület és Izrael határán viszonylagos nyugalom volt – írja a Jerusalem Post.

Ugyanakkor az izraeli védelmi minisztérium már jó ideje figyeli azt a személyt, aki a rakétatámadások mögött áll: Baha Abu al-Atát, a Palesztin Iszlám Dzsihád (PIJ) vezetőjét. A Gázai-övezetet kormányzó Hámász terrorszervezet folyamatosan veszít befolyásából, és az általa hagyott űrt al-Ata kezdi betölteni, aki Teherán embere a térségben.

Bár a PJI szunnita szervezet, mégis a sítia muszlim perzsák pénzelik, vezetője a Damaszkuszban székelő Ziad Nahala. A PJI jelenleg a második legerősebb szervezet a Gázai-övezetben.

Ata régóta tervez Izrael elleni támadásokat az általuk barkácsolt fegyverekkel és rakétákkal, és mivel a Hámásztól függetlenül működik, még nagyobb biztonsági kockázatot jelent Izrael számára, mint az övezetet uraló terrorszervezet.

Baha Abu al-Ata
Baha Abu al-Ata

Az izraeli katonai hírszerzés információi alapján Ata már áprilisban kiadta a parancsot az Izrael elleni támadások előkészítésére, és azokat szándékosan tartja viszonylagosan alacsony szinten, mivel nem szeretne a túlságosan a Hámász látókörébe kerülni.

“Számos ország szeretne a gázai lakosokon segíteni, de van egy ember, aki ezt szándékosan meg kívánja akadályozni, és ezért mindent megtesz”

– nyilatkozta Ata-ról az izraeli hadsereg szóvívője, Ronen Manelis.

Gázai rakéták aktiválták a Vaskupolát — Izrael megtorló csapást mért

Gázai terroristák péntek este két sorozat rakétaesőt indítottak a Gázai övezet melletti izraeli közösségekre és Szderot városára.

Ma már nem feltétlenül a Hámász jelenti a legnagyobb biztonsági kockázatot Izrael számára a Gázai-övezetben. A PJI felelős több erőszakos cselekményért, köztük egy izraeli katona haláláért a határkerítés mellett, aki az első halálos áldozat volt izraeli részről a 2014-es konfliktus óta.

Az iráni Soleimanihoz, és a Hezbollah-t vezető Nasrallah-hoz hasonlóan Ata is megúszott több célzott likvidálási kísérletet, így az izraeli hadsereg vezető prioritása a terroristavezér kiiktatása.