A haláltáborokat is megjárta a francia ellenállás most elhunyt hőse

103 éves korában elhunyt Yvette Lundy, a francia Ellenállás hőse, a náci haláltáborok túlélője — írja a 444.hu.

Lundy a második világháború alatt, a megszállt Franciaországban szerzett hamis papírokat az üldözések elől bujkáló zsidóknak, kényszermunkára kényszerítetteknek, szökött hadifoglyoknak. 1944-ben. 28 éves korában lebukott, a nácik a ravensbrücki haláltáborba hurcolták. A háború vége már egy másik koncentrációs táborban, Buchenwaldban érte.

Lundy a lágerből való szabadulását követően 14 évig hallgatott a vele történtekről, végül 1959 óta osztja meg élményeit francia és német diákokkal.

Lundyt 2017-ben tüntették ki a legmagasabb polgári érdemrendjével. Abban az évben az AFP francia hírügynökségnek adott interjújában arról beszélt, hogy nem telik el nap anélkül, hogy a haláltáborra gondolna. „A mai napig minden nap eszembe jut a tábor, gyakran éjjel, elalvás előtt” – mesélte.

Lundyt a hatóságok tájékoztatása szerint vasárnap érte a halál otthonában, az észak-franciaországi Epernay-ban. A város polgármestere, Franck Leroy a körösségi médiában emlékezett meg róla. „Példát mutatott mindannyiunknak” – írta, hozzátéve, hogy Lundy „képviselte Franciaország becsületét történelmünk legsötétebb óráiban”.

A teljes cikk itt olvasható.

A francia kollaboráns, akit a törvény utolért — ám a lelkiismeret kevésbé

Maurice Papon 10 évet kapott 1700 francia zsidó deportálásáért. Soós Eszter Petronella írása.