Macron Európai Judaizmus Központot avatott Párizsban

A francia elnök és az ország zsidó vezetői felavatták a húsz év után elkészült közösségi központot. 

Joël Mergui, a franciaországi zsidó vallási életért felelős állami szervezet vezetője szerint a megnyitó egy fájdalmas időszakra esett hiszen az elmúlt évek a terrorról és a növekvő antiszemitizmusról szóltak a közösség számára – számolt be az European Jewish Congress. 

Az új intézmény felavatásában a baljós tendenciákkal szembeni

“ellenállásunk nyilvánul meg, a vágyunk, hogy újraélesszük a közösségünket, és hogy megnyissuk a szomszédaink, Párizs és Európa felé”

— fejtette ki Mergui.

Macron elnök megnyitó beszédében elítélte azokat, akik a francia társadalom alappillérét képező szekularizmust a vallások elleni gyűlöletkeltésre használják.

Macron condemns those who use secularism to ‘sow hatred and division’

Macron spoke about the French concept of „laïcité” or secularism, at the inauguration of a European Centre for Judaism. …READ MORE : https://www.euronews.com…

Az új, 5400 m² területű épület Párizs 17. kerületében, a Jeruzsálem téren található. A központ otthont ad egy hatszáz fős zsinagógának, egy fekete márvány borítású auditóriumnak, irodáknak, és egy edzőteremnek is. Az épülethez nagyméretű terasz is tartozik, ahol szukkoti sátrat lehet építeni.

A kerület 173 ezer lakójából legalább 37 ezer zsidó.

A központ 17 millió dolláros (kb. 5 milliárd forint) építési költségeinek harmadát egyéni felajánlásokból fedezték, kétharmada pedig önkormányzati, kormányzati támogatásból, valamint cégek és non-profit szervezetek adományaiból jött össze.

A telket a párizsi városvezetés már húsz éve a projektnek adományozta, azonban az építkezés csak 2015-ben indult el, és eredetileg tavaly év végén kellett volna átadni.

A kerület polgármestere Twitteren ezt írta a felavatásról:

„Büszke vagyok, hogy részese lehetek az Európai Judaizmus Központ létrehozásának, amely az párbeszéd és a nyitottság helye lesz a párizsi zsidó közösség számára.”

Danièle Giazzi on Twitter: „Fière d’assister à l’inauguration du Centre Européen du Judaïsme qui sera un lieu d’échange et d’ouverture pour la communauté juive de Paris #paris16 #inauguration #judaïsme #CEJ @Consistoire @JoelMergui @vpecresse @geoffroyboulard @EmmanuelMacron @jackyvesbohbot @HaimKorsia pic.twitter.com/CtposdHIHx / Twitter”

Fière d’assister à l’inauguration du Centre Européen du Judaïsme qui sera un lieu d’échange et d’ouverture pour la communauté juive de Paris #paris16 #inauguration #judaïsme #CEJ @Consistoire @JoelMergui @vpecresse @geoffroyboulard @EmmanuelMacron @jackyvesbohbot @HaimKorsia pic.twitter.com/CtposdHIHx