Berepülték az izraeli Air Force One-t

A nap folyamán hajtotta végre első próbarepülését az új izraeli kormánygép a Tel-Avivi Ben Gurion nemzetközi repülőtérről.

A Boeing 767-es típusú gép nemcsak az izraeli kormányfőnek, hanem az elnöknek is rendelkezésére fog állni külföldi útjain. Az átalakított utasszállító az izraeli kék-fehér nemzeti színmintát követi, a gép függőleges vezérsíkján pedig egy Dávid csillag látható.

Sajtójelentések szerint az izraeli Air Force One 729 millió sékelbe (61 milliárd forint) került, a magas ár azonban sok bírálatot váltott ki. Az új kormánygépet Benjámin Netanjahu miniszterelnök rendelte meg öt éve. Az amerikai gyártmányú Boeinget az izraeli Israel Aerospace Industries (IAI) vállalat alakította át az utóbbi három évben.

A hivatalos utakra eddig az izraeli El Al légitársaság repülőgépeit bérelte ki a kormány.

כאן חדשות on Twitter: „צפו: ההמראה הראשונה של מטוס ראשי המדינה@ittaishick pic.twitter.com/OChrWsYQlv / Twitter”

צפו: ההמראה הראשונה של מטוס ראשי המדינה@ittaishick pic.twitter.com/OChrWsYQlv

Az IAI közlése szerint az új kormánygép hosszú repüléseket tud majd végrehajtani Izraelből például Japánig vagy az Egyesült Államokig anélkül, hogy utántöltésre le kellene szállnia útközben. Egy fejlett, rejtjelezett kommunikációt lehetővé tevő fedélzeti berendezés pedig a biztonságos érintkezést szolgálja az izraeli hatóságokkal, illetve más állam- és kormányfőkkel.