Autista gyermekeknek épített bevásárlóközpontot egy zsidó pár

Az amerikai chábád mozgalomhoz tartozó Zalman és Toba Grossbaum olyan helyet szerettek volna létrehozni, ami a zsidó közösségen túl is segíti a különleges igényű gyermekeket.

Az új, 11000 négyzetméteres komplexum 15 üzletnek ad otthont, beleértve bankot, kisállat-kereskedést, ruhaüzleteket, egészségcentrumot valamint szupermarketet is. Egy fárasztó nap után pedig a látogatók manikűröztethetnek a helyi spa-ban, vagy megtekinthetnek akár színházi előadást is — írja a Jewish Telegraphic Agency.

A LifeTown Shoppes névre hallgató bevásárlóközpontot úgy tervezték, hogy autista gyermekeknek és felnőtteknek segítsen a mindennapi feladatok intézésében.

Érkezéskor minden látogató felvesz 12 dollárt a bankból, és aztán eldönti, mire is költse. A helyiségek között gyalog vagy triciklin közlekednek, de be kell tartaniuk a közlekedési szabályokat, különben büntetőcédulát kapnak. A boltokban önkéntesek szolgálják ki őket.

“Rádöbbentünk mekkora a szükség a közösségünkben,”

— jelentette ki Zalman Grossbaum az 53000 négyzetméteres LifeTown komplexum igazgatója, amely a LifeShoppes projektnek is helyt ad.

A Grossbaum család 23 évig élt a hatalmas zsidó közösséggel bíró Livingstonban, New Jersey külvárosában. Segítségnyújtásukat sabat vacsorák és zsidó tanulmányi programok szervezésével indították, de hamar elkezdtek a különleges igénylő emberek felé is nyitni, ugyanis New Yersey-ben élnek a legnagyobb arányban autisták az országban, akiknek nehezére esik a kommunikáció és a szociális készségek alkalmazása.

2000-ben elindították a Friendship Circle nemzetközi chábád program helyi ágát, mellyel speciális igényű gyermekeket segítenek, de ez akkor még csak zsidó gyermekekre terjedt ki.

Mivel kellemetlen érzéssel töltötte el őket a nem zsidó rászorulók elutasítása, 2013-ban a pár megvásárolt egy raktárat, majd 2016-ban ledózerolta, és felépítette a jelen LifeTown komplexumot, ami uszodán, gallérián, táncstudión túl futball pályát is kínál a látogatóknak a művészeti, fény-, hang-, és egyéb típusú terápiák mellett.