Az USA és a Perzsa-öböl menti szövetségesei szankciókkal sújtják az iráni terror támogatóit

Az Egyesült Államok és hat perzsa-öbölbeli szövetségese szankciókkal sújtaná azokat, akik együttműködnek az Iráni Gárdával és a Hezbollah terrorszervezettel.

A közlemény tartalmazza a Washington és a vele közösen fellépő hat perzsa-öbölbeli arab ország által megnevezett 25 céget, amelyek az iráni Iszlámista Forradalmi Gárdával és a libanoni Hezbollahhal állnak kapcsolatban. Az Egyesült Államok és szövetségesei így jelentősen megnehezítik ezen terrorszervezetek finanszírozását – írja a The Times of Israel.

A cégek listáját a rijádi központú Terrorista Finanszírozás Elleni Központ állította össze. A központot két éve hozták létre olyan országok részvételével, mint Szaúd-Arábia, Bahrein, Kuvait, Omán, Katar, az Egyesült Arab Emírségek és az Amerikai Egyesült Államok. A most szankciókkal sújtott vállalatok a központ szerint támogatják a Baszidzs Ellenállási Erőket, az iráni Forradalmi Gárda egyik tagszervezetét, mely a közlemény szerint „brutális erőszakkal nyomja el az országon belüli ellenzéket és fegyverekkel segíti a térségbeli konfliktus erősödését”.

A Baszidzs („mozgósítás”) az Iráni Iszlám Köztársaság félkatonai szervezete.

A cégek közt megtalálható például az iráni Mellat Bank, illetve olyan befektetéssel és gyártással foglalkozó vállalatok, melyek a Basijt támogatják, ugyanakkor a közlemény megjegyzi, hogy mind a 25 cég már szerepelt korábban az Egyesült Államok központi bankjának szankciós listáján.

„A Terrorista Finanszírozás Elleni Központ által kezdeményezett szankciók jelentősen megnehezítik majd a terroristák támogatását Irán számára, és kiváló példái az Öböl menti országok együttműködésének”

– mondta Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter Rijádban, a központ sajtótájékoztatóján .

A szankciókat Izrael már régóta sürgeti. Mnuchin közel-keleti útjának jeruzsálemi állomásának kifejtette, hogy az Egyesült Államok elkötelezett az iráni elleni szankciók növelése mellett, hiszen Irán tevékenysége egyre nagyobb fenyegetést jelent a térségre és a világra. „Egyre növeljük a nyomást” – mondta a pénzügyminiszter, de arról, hogy ez alatt mit is ért pontosan, nem adott még tájékoztatást.