70 éves zsidó férfire támadtak Berlinben

A minden bizonnyal antiszemita indíttatású támadás miatt, amely a sokadig az elmúlt időben, Michael Müllert, a német főváros polgármesterét is okolják, mondván, nem tesz eleget a növekvő számú atrocitások ellen.

A berlini rendőrség közleménye szerint a 70 éves férfit kedden a város Pankow negyedében támadták meg – írja a The Jerusalem Post. A támadó antiszemita szidalmakat üvöltött, amire az idős férfi igyekezett válaszolni, mire a támadó állon ütötte. A férfi igyekezett védekezni, de elveszítette egyensúlyát és a földre esett. Szerencsére egy járókelő figyelmes lett az esetre, odaszaladt és a támadó elmenekült.

A német fővárosban egyre nő az antiszemita incidensek száma, különösen azóta, hogy júliusban – amint erről a Neokohn is beszámolt –, a város Chábád közösségét vezető rabbit megtámadták és leköpték. Ennek ellenére a városi ügyészség az üggyel kapcsolatban leállította a nyomozást.

Michael Müller berlini főpolgármestert egyre többen kritizálják, amiért nem tesz eleget a növekvő gyűlöletcselekmények ellen. A legnagyobb példányszámú német napilap, a Bild írása szerint

Müller „hozzájárult ahhoz, hogy az antiszemitizmus elfogadott legyen a társadalomban”, miután Berlinen vendégül látta nyíltan antiszemita iráni kollégáját, Pirouz Hanachit, Teherán főpolgármesterét, aki beszédeiben Izrael megsemmisítésére buzdít.

Michael Müller Berlin főpolgármestere

Az iráni atomprogram ellen küzdő szervezet, a „Stop the Bomb” vezetője, Stephan Grigat szerint Müller nyíltan jó kapcsolatot ápol Hanachival, aki „az antiszemita iráni terror képviselője”.

Müller továbbá eddig annak érdekében sem tett jogi lépéseket, hogy megtiltsa a minden évben megrendezett antiszemita Ál-Kudsz felvonulást, melyet az iráni terrorista rezsim támogat.

Hasonlóan aggasztó, hogy a titkosszolgálatok szerint a városban 250 Hezbollah tag és támogató működik legálisan.

Az Al-Kudsz felvonulás betiltását Müller elmondása szerint azért nem kezdeményezi, mert az túl bonyolult jogi procedúrát jelentene, ugyanakkor Müller ez idáig vonakodott akárcsak megvizsgálni is egy hasonló jogi lépés megvalósíthatóságát.

Félelem és bizonytalanság a németországi zsidók körében a hallei támadás után

Ideje, hogy Németország eldöntse, hogyan bánik a zsidógyűlölettel és a gyűlölet más formáival – állítja az egyik németországi zsidó vezető.