14 hónapon át bujkált egy kislány a csatornában a holokauszt idején

A rejtőzködés alatt hordott zöld pulóvere most emberek százaiban tartja elevenen a borzalmak emlékezetét.

1943 májusában az akkor hétéves Krystyna Chiger apjával, anyjával és öccsével megszökött a lengyelországi Lvov gettójából. Miután értesültek a gettó közelgő likvidálásáról, az apa, Ignacy Chiger egy, a pincében felhúzott álfal mögé rejtette családját, és lyukat ásott a padlóba, amely egyenesen a város alatt húzódó csatornarendszerbe vezetett. Ezen át sikerült nekik, és tucatnyi más zsidónak elmenekülniük. Sokan voltak, akik nem bírták elviselni a szűk, éppen csak gyermek számára elég magas járatokat, és visszatértek a felszínre, ahol a Gestapo emberei végeztek velük – írja a The Times of Israel alapján a zsido.com.

A Chiger család azonban kitartott. A szennyvízelvezető rendszert karbantartó katolikus munkások, Leopold Socha, Stefan Wroblewski és Jerzy Kowalow segítségével több, mint egy évig, összesen 14 hónapon át éltek a csatornában, egészen addig, míg a szovjet hadsereg fel nem szabadította a várost a náci megszállás alól.

Mindezen idő alatt Krystyna és családja alig-alig mozgott a sötét és nyirkos járatokban. El kellett viselniük a patkányokat és a csúszómászókat, és a nedves falakhoz nyomódva menekültek meg attól, hogy a víz magával sodorja őket. Testüket tetvek borították, Krystyna és öccse, Pavel kanyarót és más betegségeket kapott el. Eledelük pár falat fekete kenyér és némi margarin volt nap, mint nap, ezeket Socha csempészte be nekik föld alatti búvóhelyükre.

Krystyna a csatornában kedvenc zöld pulóverjét viselte. Ezt imádott nagymamája kötötte neki. Mielőtt a föld alá menekültek, a kislány látta, hogyan hurcolták el nagyanyját a janowskai koncentrációs táborba, ahonnan aztán soha nem tért haza. Krystyna zöld pulóverjét most kötni szerető emberek százai készítik el újra a világ minden táján a Washingtonban élő, és a kötésnek előszeretettel hódoló dr. Lea Sternnek köszönhetően.

Ha kíváncsi arra, hogy a ruhadarab miként segít életben tartani mindazt, amit a gyermekek megéltek a holokauszt során, a teljes történetet itt tudja elolvasni.