Zsidó Belgium első női miniszterelnöke

Egy askenázi zsidó nő lánya, Sophie Wilmes lett Belgium első női miniszterelnöke. Ugyan sokáig titkolta származását, ám az utóbbi időben egyre fontosabb lett számára az identitása.

„Rejtegette zsidó identitását, bár úgy tűnik, ez egy személyes részlet az életrajzában, és nem olyasvalami, ami bármilyen formában is kapcsolódna a politikai döntéshozatalhoz”

mondta a JTA-nak Philippe Markiewicz, az egyik belga zsidó szervezet elnöke, akit a tegnap posztjába beiktatott négygyermekes Sophie Wilmes családi hátteréről faggattak.

Markiewicz kifejtette:

a hónapok óta tartó belga belpolitikai válság miatt a következő parlamenti választásokig szinte biztosan csak átmenetileg kormányzó Wilmes édesanyja egy askenázi zsidó asszony, aki számos családtagját elvesztette a holokauszt idején.

Fotó: sophiewilmes.be

A JTA-nak egy, a neve elhallgatását kérő interjúalany – aki maga is zsidó, ráadásul a miniszterelnök asszony tagtársa a balközép MR pártban – azt mondta, hogy Wilmes életében a zsidóság csak mostanában lett „sokkal fontosabb tényező, mint korábban”.

A politikus, aki Brüsszel mellett él, immár 19 éve foglalkozik politikával, öt éve szolgál a brüsszeli törvényhozásban és rendszeresen járt a holokauszttal kapcsolatos megemlékezésekre. Apja, a louvaini Katolikus Egyetem korábbi tanára nem zsidó.

Ez egy történelmi esemény, olyan, amilyen büszkévé tesz engem

– fogalmazott az új miniszterelnök kinevezésével kapcsolatban Michael Freilich, a Joods Actueel antwerpeni zsidó lap egykori főszerkesztője, az N-VA párt törvényhozója.

Mi tagadás, ritkán hallani Belgiumban zsidóktól hasonló dolgokat egy ideje.

Normalizálódó antiszemitizmustól tartanak Belgiumban

A Jewish Telegraphic Agency elemzése szerint az országban kezd elfogadottá válni az antiszemitizmus, ami ellen a helyi zsidó szervezetek is szót emelnek.