Magas rangú zsidó kitüntetést kapott a német kancellár

A németországi és az európai zsidó kultúra reneszánszáért és a zsidó államért végzett munkájáért kitüntette Angela Merkel német kancellárt a Zsidó Világkongresszus (WJC), a Budapesten született Herzl Tivadarról elnevezett díjat hétfőn adták át Münchenben.

A német kormányfőt a WJC vezető testülete, a Végrehajtó Bizottság müncheni tanácskozásán tartott ünnepségen tüntették ki a modern kori Izrael megálmodójának nevét viselő elismeréssel – jelentették hírportálok.

A Jüdische Allgemeine szerint a WJC azzal indokolta a díjátadást, hogy az „néhány héttel a hallei támadás és egy évvel a pittsburghi zsinagógában elkövetett merénylet után egyértelmű állásfoglalás a zsidógyűlölet ellen”.

Ronald S. Lauder, a WJC elnöke hangsúlyozta, hogy együttes erővel fel kell lépni az antiszemitizmus, a rasszizmus, az iszlamofóbia, az idegengyűlölet és a homofóbia ellen.

Angela Merkel helytállása ebben a küzdelemben példamutató, a német kancellár „a civilizáció védelmezője” – fogalmazott Ronald S. Lauder.

Fotó: EPA/HAYOUNG JEON

Mint mondta, Németország, Európa és az egész Nyugat érdekében hosszú kormányfői hivatali időt kíván Angela Merkelnek. „És ha néha netán egy kissé kimerült, kérjük, emlékeztesse magát arra, hogy szükségünk van önre” – tette hozzá.

A WJC 2012 óta ítéli oda a Herzl-díjat évente egy-egy személyiségnek, aki kiemelkedő érdemeket szerzett a zsidók számára biztonságos és elfogadóbb, toleránsabb világ építésében. A díjazottak között van Joe Biden volt amerikai alelnök, Colin Powell volt amerikai külügyminiszter és Simon Peresz néhai izraeli államfő és miniszterelnök.

Németországban a zsidók elleni erőszakos cselekmények aránya 20%-kal növekedett a tavalyi évben, többségüket szélsőjobboldaliak követték el. Ugyanakkor tudvalevő, hogy Németországban sokszor „szélsőjobboldali” incidensekként könyvelik el a muszlimok vagy arabok által elkövetett antiszemita támadásokat is.

A német belügyminisztérium adatai szerint 2001 óta naponta átlagosan négy esetben történt antiszemita atrocitás Németországban, különösen a fővárosban. Berlinben összesen 1800 antiszemita bűncselekményt jelentettek be tavaly, ami az előző évhez képest 20%-os növekedést mutat.

A Németországi Zsidók Központi Tanácsát vezető Daniel Botmann szerint „Berlin egyes részei no-go zónákká váltak a zsidók számára”.

„Berlin egyes részei no-go zónákká váltak a zsidók számára”

Kerekasztalt hozott létre a szenátus, mert a fővárosban nagy mértékben megszaporodtak a zsidóellenes támadások, atrocitások.