Egyre több a milliomos Izraelben

Jó világgazdasági állapotra utal, hogy növekszik a milliomosok száma – állítja egy svájci bank. Izraelben már több mint 131 ezren vannak.

A Credit Suisse bank által egyedülállónak nevezett felmérés (Global Wealth Report) — a világ minden táján mért adatok alapján, 5,1 milliárd emberről szerzett információ szerint — arról tájékoztat, hogy

jól áll a világ gazdasága, a gazdagok tovább gazdagodnak, és a tavalyi évhez képest (45,7 millió ember) idén már 46,8 millióan mondhatják magukat milliomosnak.

Izraelben olyan gyorsasággal gazdagodnak meg az emberek, ahogy arra csak kevés más országban adatik példa – állítja a The Times of Israel a riportot elemezve.

A lassan 10 millió ember otthona, Izrael mintegy 131 ezer milliomossal büszkélkedhet. Az ország ezzel a 23. helyen áll azon a listán, ahol a legtöbb milliomost tartják számon.

Amennyiben ezt a tempót – 32 százalékos éves gyarapodási rátát – tartani tudják, öt év múlva már 173 ezer izraeli milliomos is lehet.

A világ milliomosainak 40 százaléka amerikai, ők 18.6 millióan vannak, Kína a maga második helyével „csak” 4.4 millió embert tud felmutatni. Magyarország nem szerepel a jelentésben, Kelet-Európából egyedül Lengyelország mutat fel figyelemre méltó adatot: több mint 150 ezer lengyel mondhatja magát milliomosnak.

A tanulmány kitér arra is, hogy a világ gazdagságát mutató adatok — ezeket elsősorban az egyénekhez köthető  ingatlantulajdon és a személyes vagyon alapján mérik — idén 9.1 billió dollárral nőttek, és mára ez 360.6 billió dollárnak felel meg.

Ennek a hatalmas vagyonnak 43,9 százaléka — a világ vagyonának közel fele! — a gazdagok egy százalékának kezében van.

— olvasható a jelentésben.

Négyezer milliárd forint tűnik el az izraeli GDP-ből évente

A bruttó nemzeti termék negyedét teszi ki a szürkegazdaság a zsidó államban, főleg a készpénzes fizetési kultúra miatt.