Spielberg: Az iskolában zaklattak a zsidóságom miatt

Steven Spielberg amerikai filmrendező-producer a CBS-nek nyilatkozva arról beszélt, hogy általános iskolában szégyellte zsidóságát, mert osztálytársai zaklatták emiatt – derül ki a Szombat cikkéből.

Spielberg a társproducere a Why We Hate? (Miért gyűlölünk?) című, hatrészes sorozatnak, amelyet vasárnap kezdett vetíteni a Discovery Channel. A sorozat témája a gyűlölet és az ellene folyó küzdelem. Olyanok személyes sorsát mutatja be, akik gyűlölnek, valamint akikre gyűlölet irányul. A kisfilmek azt igyekeznek bizonyítani, hogy a gyűlölet az emberi természet része, benne van DNS-ünkben – írja a lap.

„A téma személyesen közel áll hozzám, és ma aktuálisabb, mint tíz évvel ezelőtt volt. Úgy gondolom, hogy a gyűlölet – az állandóan létező abnormalitás“

– mondta Spielberg a sorozatról, majd arról is beszélt, hogyan élte meg zsidóságát fiatalkorában.

Why We Hate | Premieres Sunday, October 13th at 10p

Catch the 6-part Special WHY WE HATE Sunday, October 13th at 10p on Discovery. Subscribe to Discovery:http://bit.ly/SubscribeDiscoveryJoin us on Facebook:htt…

„Az antiszemitizmussal az általános iskolában találkoztam. Nem volt ez mindenkire jellemző, de a menő fiúk közül többen így heccelték a kevésbé népszerűeket, esetemben pedig zéró népszerűségről beszélhettünk. Nem gyűlöletként éltem meg ezt, hanem szégyent éreztem. Akkoriban egy csomó dolog miatt szégyenkeztem, az ő zaklatásaik következtében zsidóságom miatt éreztem szégyent”

– árulta el a filmrendező, majd hozzátette:

„Megtapasztaltam, mi a kitaszítottság, és amikor idősebb lettem, rájöttem, hogy a zaklatás igencsak hatásos eszköz arra, hogy az elkövetők bebizonyítsák, nekik joguk van mások fölött uralkodni. Én a másik oldalon voltam, a gyűlölettel nem tudtam mit kezdeni, de belül büszke voltam arra, hogy zsidó vagyok”

– fogalmazott Spielberg a lap szerint.

A CBS-nek adott interjúban azt is elmondta, hogy időnként a középiskolában is érték zaklatások.

Újra megnyitja kóser éttermét Steven Spielberg családja

Ismét fogad vendégeket Steven Spielberg családjának Los Angeles-i kóser étterme