Mengelééket idézi Rétes doktornő, az új spanyol játékbaba

Már kapható az a játékbaba, amely kegyetlenkedő náci orvosokra emlékeztet. Hiába a felháborodás, a cég szerint minden kóser.

A héten került forgalomba Rétes doktornő (Dr. Strudel), a madridi Scale 75 játéktervező cég legújabb portékája, amelyről a The Jewish Chronicle azt írja, hogy sokak szerint érzéketlen módon idézi fel a náci idők kegyetlenkedő orvosainak rossz emlékű működését.

A cég legfrissebb szériája a második világháború témáját választotta apropónak. Ráadásul a több millió ember halálát követelő borzalmakra „kedves” játékfigurák képében emlékezik.

A második világháborút tematizáló „kis nagy háború” kollekció részeként 12,7 euróért online beszerezhető Rétes doktornő megjelenését – halálfejes tányérsapka, kezében késsel és injekcióval – és a kegyetlen náci orvosok emlékezetét többen nehezen tudják összeegyeztetni a „kedves és jópofa” ábrázolásmóddal – olvasható a brit lapban.

Fotó: Scale 75

Kétségtelen, hogy az embereken végzett gyilkos kísérletekről is ismert doktorok, például Josef Mengele jutnak óhatatlanul is eszükbe azoknak, akik először látják ezeket a babákat. A spanyol cég a sok internetes panasz hatására közleményében közölte:

sajnálják, ha bárkit is megbántottak volna új játékaikkal, de nem gondolják, hogy le kéne venni a piacról a terméket, mert a kollekcióban a kort idéző jó és rossz karaktereket szerették volna megjelentetni.

Így a gonosz tekintetű Rétes doktor mellett olyan figurákat is be lehet szerezni, mint az Otto von Lokimberg fantázianevű, pisztolyt viselő tiszt, vagy Harry Kane, a brit légierő (RAF) a nagy bajuszú, bulldog kutyával együtt kapható pilótája.