Népszava: Orbán muszlim keresztényüldözőkkel barátkozik

Orbán Viktor részt vett a Türk Tanács ülésén, pedig a testület tagjai kizárólag olyan vezetők, akik keresztényellenes politikát folytatnak – írja a Népszava.

A baloldali napilap összeállításában felidézi, hogy a kormányhoz közeli sajtó részletesen beszámolt Orbán Viktor kormányfő bakui útjáról és a Türk Tanács tagállami vezetőivel történt baráti találkozójáról, két fontos információ azonban kimaradt a tudósításokból.

„Nem szóltak arról, hogy az említett tanács kizárólag mohamedán többségű államokból áll, és arról sem, hogy mindegyik érintett kormány keresztényüldöző politikát folytat” – írja a lap, az Open Doors nevű, amerikai újkeresztény hátterű szervezet keresztényüldözés-figyelő listájára hivatkozva.

Kirgizisztánban például rendszeresen előfordulnak a keresztények elleni fizikai támadások, templomgyújtogatások, emlékeztet a Népszava, „ezek alatt a térségben azt kell érteni, hogy nem az üres épületet, hanem a templomot és a hívőket együtt gyújtják fel; legutóbb egy 40 fős baptista gyülekezet esett ilyen merénylet áldozatául.”

Keresztényüldözés keleten, cinizmus nyugaton

A közel-keleti üldöztetés persze nem vethető össze a nyugati keresztényellenességgel, de magyarázatot ad arra, miért közömbösek a vezetők. Hajdú Tímea írása.

Üzbegisztánban pedig a protestáns egyházakat államellenes szektaként kezelik. „Az állam az otthonok bepoloskázásával és bekamerázásával, a telefonok lehallgatásával, beépített ügynökök révén tartja megfigyelés alatt a keresztényeket. Ha valaki ‘lebukik’, a hatóságok fizikai erőszakkal illetve bezárással igyekeznek rávenni, hogy visszatérjen a muszlim valláshoz” – olvasható a lap összeállításában.

Emlékeztetőül: a miniszterelnökség üldözött kereszténység megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkára, Azbej Tristan tavasszal jelentette be, hogy a kormány eddig több mint 8 milliárd forintot fordított külföldi keresztény közösségek megsegítésére.

A Népszava teljes cikke itt olvasható el.

Csak a szégyen

Erdogan nem a menekülteknek akar segíteni, hanem a kurd kérdés végső megoldását készíti elő. Ehhez asszisztál most Magyarország. Seres László publicisztikája.