75 éve ölték meg Fleischmann Gizit

Fleischmann Gizi fáradhatatlanul igyekezett menteni a zsidókat a náci üldözés idején.

1892 január 21-én született, és 1944 október 18-án, Auschwitzban halt meg Fleischmann Gizi (Gizela Fleischmannová), a pozsonyi zsidómentő „Munkacsoport” egyik vezetője, cionista aktivista, a holokauszt idején a szlovákiai zsidó közösség egyik vezetője.

Fleischmann Gizi fáradhatatlanul igyekezett menteni a zsidókat a náci üldözés idején, menekülteket csempészett ki Palesztinába, és megpróbált megvesztegetni náci tiszteket, hogy hagyják abba a deportálásokat. Végül az utolsó szlovákiai transzporttal vonatozták ki Auschwitzba, ahonnan soha nem tért vissza.

„Bár a Munkacsoport szellemi atyja Michael D. Weissmandel ortodox rabbi volt, a tulajdonképpeni vezetés Fleischmann Gizire hárult. Önmagában már ez a tény is találgatásokra adott okot, mármint hogy miként tudott együtt dolgozni az ennyire művelt, tapasztalt és kifejezetten a csoport vezetői posztjára termett rabbi egy nővel, ráadásul cionistával” – írja róla alapos elemzésében Katarína Hradská.

„Fleischmann Gizi nemcsak szlovákiai zsidók kitelepítésének szervezési tapasztalataival rendelkezett, hanem az elkövetkező események szempontjából elengedhetetlen egyéni tulajdonságokkal is. Tudott olyan vegyes összetételű közösségben dolgozni, mint amilyen a Munkacsoport volt, képes volt összeegyeztetni a véleménykülönbségeket, s mindenekelőtt – múltbeli munkájából eredően megvoltak a kapcsolatai a nemzetközi védőszervezetekkel.”

A teljes cikk itt olvasható el.