Szefárd rabbik vallásos egységkormányért könyörögnek a makacskodó Lapidnak és Libermannak

A Sász szellemi vezetője szerint Liberman és Lapid még a megváltás utáni világra is méltóvá válna, ha hajlandók lennének a harediekkel együtt kormányozni.

A szefárd főrabbi is megszólalt a zsidó államban kialakult politikai patthelyzet kapcsán szerda reggel — derül ki az Arutz7 mai írásából.

„Isten segítsen, hogy egységkormány legyen” — mondta Jichák Joszef az izraeli hírportálnak.

„Adjon Isten bölcsességet minden vezetőnknek, és nyissa meg a szívüket az egységre és egy olyan kormány megalakításához, amely senkit nem zár ki magából”

— tette hozzá a vallási vezető, aki egyben az aktuális zsidó ünnepék alkalmából áldást is mondott Izrael népére.

Nem aratott sikert Liberman egységkormányt sürgető terve

Amely szerint, amennyiben jom kipur előtt nem tudnak megállapodni a Likud és a Kék-Fehér pártok vezetői, úgy az ünnep után saját javaslattal áll elő az egységkormány létrejöttét elősegítendő.

Hozzá hasonlóan kedd este Shalom Cohen rabbi, a szefárd ultra-ortodoxokat tömörítő Sász szellemi vezetője is politikai ügyben szólalt fel, amikor arra kérte a Kék-Fehérek és a Jiszrael Bejtenu pártok vezetőit, hogy üljenek tárgyalóasztalhoz a vallásos csoportokkal és legyenek készek kormányt alakítani velük.

A két politikusnak üzenve azzal kecsegtetett:

„Innen üzenem Lapidnak és Libermannak: Ha most csatlakoztok egy hárediekkel közös kormányhoz, akkor kiérdemlitek a mennyei kinyilatkoztatatást ‘Liberman és Lapid méltók vagytok a megváltás utáni világra'”.