Bloomberg: Orbán az orgia-videó miatt bukta el Budapestet

A nyugati sajtó elsősorban a magyar miniszterelnökre mért csapásként értékeli, hogy pártja az önkormányzati választáson elvesztette a főváros irányítását.

A magyar miniszterelnök pártja elvesztette Budapestet és négy másik nagyvárost, komoly visszavágásként kormányzására, miután egyik párttársának orgiát bemutató videója az utolsó percben jött ajándékká bizonyult az ellenzék számára – írja az önkormányzati választások utáni elemzésében a Bloomberg.

A váratlanul nagy arányú országos választási részvétel lehetőséget teremtett a közös jelöltek mögött felsorakozó ellenzéknek arra, hogy az összefogásukra építsenek a liberális demokrácia ellenfelével szemben – állapítja meg az amerikai hírügynökség.

Orbán, az Európai Unió egyik legismertebb populista politikusa számára Budapest elvesztése az elmúlt évtized legnagyobb választási vesztesége, hét egymás utáni győzelem után.

A Bloomberg szerint a vereség annak is a jele, hogy a civil társadalom megroppantása és az állami média nagy része feletti kontroll átvétele dacára a magyarok jelentős része ellenzi az uralmát, ami természetesen továbbra is stabil.

Mint arról beszámoltunk, éjfél óta Karácsony Gergely Budapest új főpolgármestere. Mint elmondta, békét hoz majd a „felzaklatott városba”, „nem háborúra készülök a kormányra, hanem közös építkezésre” – üzent Orbánnak. A fővárosban egyébként tíz kerületet vehet el a Fidesztől az ellenzék.

Orbán Viktor beszédet mond a párt eredményváró rendezvényén. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Bloomberg szerint a budapesti ellenzéki győzelem beleilleszkedik abba a Lengyelországtól Törökországig látható trendbe, amely szerint a kormányzó nacionalisták a liberálisabb, a keményvonalas nativista retorikára kevésbé fogékony nagyvárosokból kapnak ellenszelet. A lap példának hozza fel Isztambul és a lengyel nagyvárosok példáját, amelyek közelmúltbeli helyhatósági választásokon ellenzéki kezekbe kerültek.

Az amerikai hírügynökség az ellenzék számára a kampány utolsó hetében kapott politikai ajándéknak nevezi az elhíresült Borkai-videót, amelyen Győr fideszes polgármestere egy jachton tartott orgián látható.

A pornóoldalakra is feltett videó ugyanis szembemegy a Fidesz által mindenhol hirdetett konzervatív családi értékekkel, ráadásul a polgármestert azzal is megvádolták, hogy közpénzt használt az út finanszírozására, és még drogozott is – írja a Bloomberg. Borkai Zsoltot végül szűk többséggel újraválasztották Győrben, de a botrány más billegő körzeteket az ellenzék javára döntötte el.

Orbánra mért csapásként értékeli az önkormányzati választásokat a londoni The Guardian is. A baloldali lap is úgy látja, a Fidesznek és Budapest keresztény-konzervatív főpolgármesterének, Tarlós Istvánnak a Borkai-ügy tett be. Az ellenzék egyébként úgy nyert a fővárosban, hogy a Fidesz negatív kampányt folytatott, Karácsony „alkalmatlanságáról” és állítólagos migrációpárti kiállásáról beszélt, ráadásul Orbán azzal fenyegetett a kampányban, hogy megtagadja az együttműködést az ellenzékivé váló városokkal – írja a The Guardian.

A Reuters viszont arra emlékeztet, hogy az önkormányzati választások kimenetele nem lesz kihatással Orbán Viktor országos hatalomgyakorlására, hiszen kormányát az erős gazdaság, a bevándorlás-ellenes retorika és a komoly béremelések tartják felszínen.

Parlamenti választások csak 2022-ben lesznek, Orbánnak pedig továbbra is erős a parlamenti többsége – írja a Reuters.

A magyar önkormányzati választások valójában az Orbán-rendszerről szóló népszavazást jelentettek – vélekedik a Spiegel Online. A baloldali német lap szerint a tét az volt, hogy a magyar ellenzéknek sikerül-e a kormánnyal szemben teret nyernie, dacolva annak ” nyomasztó túlsúlyával”.

A lap megemlíti a mocskos választási kampányt, a szexvideóktól a hazugságokon át a rendőrségi zaklatásokig, és szintén hangsúlyozza a Borkai-videó jelentőségét. Az ugyanis a német lap szerint nemcsak egy konzervatív polgármester orgiáját mutatta be, hanem rávilágított Borkai és társainak különös vagyonosodására is.

Tarlós gratulált Karácsonynak, több kerületben és vidéki nagyvárosban is az ellenzék nyert

A főpolgármester telefonon gratulált a következő budapesti főpolgármesternek: Karácsony Gergelynek.