Palesztin-izraeli barátság a mellrák elleni harcban

Október 1985 óta a mellrák elleni küzdelem hónapja. Ruth Ebenstein és Ibtisam Erekat története az élet győzelmét hirdeti.

A mellrák világszerte a nőket érintő leggyakoribb daganatos megbetegedés. Ahogy hazánkban, úgy sajnos Izraelben is jelentős problémát okoz, ahol a fejlődő orvostudomány ellenére évente 900-nál is több nő veszíti életét évente mellrák miatt.

Izraelben minden évben közel 4500 nő esetében diagnosztizálják a betegséget, és csaknem ezer további esetet jelentenek évente a palesztin területeken.

Október 1985 óta a mellrák elleni küzdelem hónapja. Ruth Ebenstein és Ibtisam Erekat a harc túlélőiként meséltek történetükről az i24NEWS riporterének.

A két különböző hátterű és származású nő hat évvel ezelőtt ismerte meg egymást. Az azóta eltelt időben barátokká lettek, és a rák ellenes küzdelmük példájával másokat is igyekeznek bátorítani.

Ruth Ebenstein és Ibtisam Erekat. Kép forrása: i24NEWS

„A mi barátságunk a rák feletti győzelemben született meg” — vallja a két nő, akik a társadalom minden területén igyekeznek közösen felhívni a figyelmet az egészség-megőrzés és a rák elleni harc fontosságára — úgy iskolákban, mint különböző zsidó és muszlim szervezeteknél, vagy akár vallási csoportokban.