Hallássérültek számára is érzékelhető a sófár hangja

Minden zsidó számára fontos micve a sófár hangjának meghallgatása a Ros Hásánát megelőző hónapban, illetve a Jom Kippurt megelőző tíz bűnbánó nap során.

A 27 éves, Franciaországban élő Isser Lubecki rabbi születésétől fogva siket. Tevékenységével elsősorban a siketek közösségének zsidó tagjait célozza meg, innovatív ötletei segítségével sokan új zsidó élményekkel gazdagodhatnak — olvasható a zsido.com-on.

A rabbi Tórát tanít a siketeknek, zsidó történeteket mesél el és természetesen segít a tfilin felrakásában is. Emellett zsidó ünnepek alkalmából is különleges eseményeket szervez a közösség számára.

Lubecki rabbi nemrégiben azzal vált igen népszerűvé, hogy egy videófelvételt jelentetett meg az interneten, melyben egy siket férfinak segít feltenni a tfilint, majd jelnyelven mondják el együtt a Smá Jiszráel (Halljad, Izrael) imát.

„Fontos, hogy az emberek lássák a felvételt, és azt, hogy a siket zsidók jelnyelven is imádkozhatnak és ezen a különleges és egyedülálló módon kapcsolódhatnak az Örökkévalóhoz.”

A tfilinrakásról szóló felvétel után most egy másik, sófárfújást bemutató videó is napvilágot látott. A sófár kosszarvból készült kürt, melynek erőteljes hangja a ros hásánát megelőző hónapban, illetve a tíz bűnbánó nap során a megtérés és a bűnbánat fontosságára hívja fel a figyelmet.

A sófárral kapcsolatban a micva a hang meghallgatása, ros hásáná ünnepén az áldást is erre mondjuk. Ezt szerette volna átélhetővé tenni a siket zsidók számára Lubecki rabbi. A felvételen látható, hogy felfújt léggömböket oszt ki a köré gyülekező siket zsidóknak, majd tisztán és a vallási előírásoknak megfelelően megfújja a sófárt. Az erős hanghullámok rezgést váltanak ki a színes lufikban, és a résztvevők ezt a rezgést érzékelik a kezükkel, mint a sófár hangjának hű lenyomatát.