EU-tisztújítás: tovább csökkentenék a tagállamok külpolitikai szuverenitását

Az EU leendő kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint ha ebben nem partner a többi szereplő, akkor el kell sajátítani az „erő nyelvének használatát” is.

Az Európai Unió az eljelentéktelenedést kockáztatja a globális színtéren, amennyiben a tagállamok nem hajlandók feladni szuverenitásuk egy részét a külpolitika területén — figyelmeztetett hétfői brüsszeli meghallgatásán az EU leendő kül- és biztonságpolitikai főképviselője az MTI szerint.

Josep Borrell az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottságának ülésén leszögezte, hogy a közösségnek ki kell állnia a multilateralizmus mellett, de ha ebben nem partner a többi szereplő, akkor

el kell sajátítania az „erő nyelvének használatát” is.

Rámutatott, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok jelenleg is szoros szövetségesek, és azok is maradnak. Ugyanakkor szerinte ettől függetlenül vannak jogos aggodalmak „bizonyos egyoldalú” amerikai intézkedésekkel kapcsolatban, amelyek ellene mennek több évtized együttműködésének.

Elmondta továbbá, hogy az EU külpolitikai fókuszában most szerinte a Nyugat-Balkánnak, a keleti szomszédoknak és Líbiának kellene állnia.