Rivlin: Izrael válsághelyzetben van, kormány kell a „fellélegzéshez”

Csütörtökön, stabil kormány nélkül alakult meg a 22. Knesszet. Netanjahunak egyelőre sem Ganzcal, sem Libermannal nem sikerült megegyeznie a kormányalakításról.

Reuven Rivlin államfő és Yuli Edelstein házelnök az izraeli parlament alakuló ülésén visszaemlékezett az áprilisi 21. Knesszet rövid, két hónapos működésének bizonytalanságára. Mindkettőjük megegyezett abban, ezúttal ezt csak egységkormány felállításával kerülhetik el — írja a The Jerusalem Post.

Az államfő egy Chaim Weizmannról szóló anekdotával kezdte beszédét. „Weizmann épp otthon ült Rehovotban, szomorú arccal. Amikor megkérdezték, miért szomorú, hiszen Mózes 40 évig volt a sivatagban és soha nem utott el Izraelbe, ő pedig már 40 éve vezeti Izraelt a pusztaságban, de megvalósította az álmot, megalapította az államot, és ő a feje, azt válaszolta, nem, én sokkal rosszabb pozícióban vagyok, mint Mózes. Nehéz az álmot élni.”

“Válsághelyzettel néz szembe Jákob háza, vészhelyzetben van Izrael biztonsága, az izraeli társadalom és az izraeli demokrácia. A kormányalakítás nem csak a nép akarata. Ilyen időkben ez minden eddiginél fontosabb gazdasági és biztonsági szükség.”

— szögezte le Rivlin.

Az államfő hozzátette, egy széles kormánykoalíció lehetővé tenné az izraeliek számára, hogy félretegyék véleménykülönbségeiket, és megtalálják a pontokat ahol megegyeztek … „hogy lélegzethez jussunk kicsit és gyógyuljunk.”

Rivlin megnevezte a fő kérdéseket is, amikkel a kormánynak majd foglalkoznia kell az iráni fenyegetéstől kezdve az arab közösségek növekvő bűnözési rátájának megfékezéséig.

Jom Kipur napja előtt, ami kedden kezdődik, az izraeliek bocsánatát is kérte, ha bármi sérelmet okozott nekik.

Yuli Edelstein praktikus hangnemet ütött meg Benjamin Netanjahu és Ganz irányában: „Az irodám csak néhány méterre van. Üljenek le. Beszéljenek. Forgassanak fel minden követ, és találják meg a megoldást. Át tudjuk hidalni a szakadékokat. El tudjuk törölni a könnyeket. Biztosan el tudjuk érni az egységet.”

A házelnök hozzátette: az izraeliek nem bocsátják meg, ha harmadik választásra kell majd sort keríteni egy éven belül.

A 22. Knesszetben 28 női képviselő fog ülni. A rekordot eddig a 20. Knesszet tartja, amikor rekord 35 női képviselőt köszönthetett az izraeli parlament.

A kormányalakítás ügyében Netanjahu szerdán meghívta Avigdor Libermant, csatlakozzon az általa épített koalícióhoz, hogy hozzájáruljon az egység létrejöttéhez. Találkozójuk azonban nem járt sikerrel.

Amennyiben a következő néhány napban nem tud előrelépni a kormányalakítás terén, a jelenlegi miniszterelnök várhatóan visszaadja megbízását Rivlin elnöknek.