Hongkongi tüntetések: a kormányzó elrendelte a maszkok betiltását

A tilalom az arcot elrejtő arcfestésre is vonatkozik majd. Több aktivista és törvényhozó szerint viszont a tiltás csak még jobban felhergeli a tüntetőket.

Carrie Lam hongkongi kormányzó bejelentette péntek délutáni sajtótájékoztatóján, hogy szombattól az illegális és engedély nélküli tüntetéseken mindenkinek tilos lesz olyan maszkot viselnie, amely eltakarja az arcot.

A politikus egy olyan, még a brit gyarmati időkből származó jogszabályra támaszkodva rendelte el a tilalmat, amelyet több mint 50 éve nem alkalmaztak, és amely lehetővé teszi, hogy a város hatóságai a közérdekre hivatkozva bármilyen szabályozást alkossanak.

„Véget kell vetnünk az erőszaknak” — indokolta a döntést Carrie Lam.

A kormányzó hangsúlyozta, hogy Hongkongban nincs szükségállapot, de az erőszak miatt a város „széleskörű és nagyon súlyos veszélyben” van. Elmondta azt is, hogy a pénteken, rendeleti úton bevezetett tilalmat törvényjavaslat formájában később a parlamentben is beterjesztik.

John Lee Ka-Chiu biztonsági miniszter kifejtette, hogy a tilalom megsértői egyéves börtönbüntetésre számíthatnak vagy pénzbüntetést kell fizetniük.

A tilalom nemcsak a maszkokra vonatkozik majd, hanem az arcot elrejtő arcfestésre is

— ismertette Lee Ka-Chiu.

A tüntetők a héten már korábban felháborodással reagáltak a ma bejelentett rendelet tervére, és több demonstráción hangosan skandálták: maszkot viselni nem bűn. Willy Lam, a Hongkongi Kínai Egyetem egyik munkatársa úgy vélte, bár a maszkok betiltása apró lépésnek tűnik, veszélyes precedenst teremthet.

„Ha a tiltás nem bizonyul hatékonynak, komolyabb rendeletek jöhetnek, mint például a kijárási tilalom, és megnyirbálhatnak más állampolgári jogokat is” — tette hozzá.

Több aktivista és törvényhozó szerint a maszkok betiltása csak még jobban felhergeli a tüntetőket.

A héten, a Kínai Népköztársaság megalakulásának 70. évfordulóján több helyszínen csaptak össze a hongkongi tüntetők és a rohamrendőrök. Kedden több ezren vonultak az utcákra Hongkongban, azt követelve a Kínai Kommunista Párttól, hogy „adja vissza a hatalmat a népnek”.

A hongkongi rendőrség a napokban már a kijárási tilalom bevezetését sürgette a demonstrálók erőszakos cselekményeire hivatkozva.