Hitlerrel védte a kormány költekezéseit egy egyiptomi döntéshozó

„Átmeneti időkben a nemzetépítés kemény lépéseket igényel” – mondta Ali Abdel Aal, aki Hitler infrastruktúra-építő munkáját dicsérte.

Nagy botrányt kavart annak a férfinak a felszólalása, aki az egyiptomi parlamentben mondott beszédet, és Adolf Hitler infrastrukturális projektjeit magasztalta — írta cikkében a BBC. Ali Abdel Aal beszédében Abdel Fatah el-Sziszi egyiptomi elnök fejlesztési terveit védte.

„Hitlernek voltak hibái, de annak köszönhetően terjeszkedett keletre és nyugatra, hogy egy erős infrastruktúrát épített”

— fogalmazott a férfi, akinek nehezen védhető szavai heves botrányt robbantottak ki. Később azzal védekezett, hogy a kritikusok csak „kiragadták azokat”.

Egyiptomban az elmúlt hetek során több száz embert letartóztattak, amiért olyan tüntetéseken vettek részt, ahol a kormány és katonaság építkezési projektjei körüli korrupció miatt demonstráltak.

Mindemellett Abdel Aal beszédében egy perces néma csendre is felszólította a parlament képviselőit, hogy így támogassák a „modern egyiptomi állam felépítésére” vonatkozó elnöki erőfeszítéseket.

Beszédében továbbá arról is beszélt, hogy a „Németország által felépített infrastruktúra az egész világ számára példát jelent”.

„Átmeneti időkben a nemzetépítés kemény lépéseket igényel… mert ilyenkor történik az intézmények felépítése és az infrastruktúra lefektetése” — hangoztatta a parlamentben felszólaló férfi, akinek szavaira amúgy az észak-afrikai ország egyik kormánypárti médiuma lett figyelmes.