„Cipőcsókolásra” kényszerítette zsidó osztálytársát egy muszlim fiú

A megalázó antiszemita iskolai zaklatásról készült fotó hatalmas botrányt keltett Ausztráliában.

A fotón az elmondások szerint egy 12 éves zsidó diák látszik, akit kényszerítenek, hogy térdeljen le, és csókolja meg muszlim osztálytársa cipőjét. Az incidens az ausztrál Cheltenham Secondary College területén történt, Melbourne külvárosában a The Age helyi hírlap információi szerint.

A riportból nem derül ki, hogy a történtekben bármilyen szerepet játszott-e a muszlim fiú vallási hovatartozása.

Ezzel párhuzamosan egy másik iskolában, a melbourne-i  Hawthorn West Primary Schoolban egy zsidó diákot „zsidó csótánynak” neveztek, és elmondása szerint számos hasonló verbális antiszemita támadást élt át a közelmúltban.

Az incidensek nyomán mindkét fiú iskolát váltott.

Dvir Abramovich, a B’nai B’rith’s rágalmazás ellenes bizottságának vezetőségi tagja szerint a történtek csak cseppek a tengerben, egy szélesebb antiszemita iskolai zaklatási trend részei.

“Egyre több család kényszerül kivenni gyermekét az állami iskolákból, és zsidó iskolákba íratni őket az egyre növekvő bizonytalanság és félelem miatt, hogy gyermekeiket egyszerűen hovatartozásuk miatt bántalmazhatják.”

A fotón szereplő fiú édesanyja kijelentette, csalódott amiért az iskola szó nélkül hagyta az esetet. Az intézmény kijelentette, nem felelős z incidensért, mivel az nem a kampuszon belül történt. A muszlim fiú szülei elítélték fiuk tettét.