A világ legnagyobb zsidó művészeti fesztiválja indul Jeruzsálemben

15 ország 200 alkotójának alkotásait felsorakoztatva kezdődik meg a jövő héten a zsidó kortárs művészet fontos eseménye. A legkiemelkedőbb művekből szemezgettünk.

Az Israel21C kollégáinak ízlésvilágára hagyatkozva örömmel ajánljuk azoknak a szerencséseknek, akik október 10-e és november 28-a között Jeruzsálemben járnak, hogy ha tehetik, ne hagyják ki a zsidó képzőművészet egyik legrangosabb seregszemléjét.

Az immár negyedik alkalommal megszervezett zsidó művészeti show-ra a világ 15 országából mintegy 200 kiállítót hívtak meg.

Jeruzsálem belvárosának 14 helyszínén mutatkoznak majd be azok a művészek – zsidók és nem zsidók –, akiket a szervezők a „világ legnagyobb zsidó művészeti fesztiváljára hívtak meg”. Összesen 30 új kiállítással készülnek a meghívottak.

Az „Ég szerelmére” címmel szervezett kulturális esemény igazgatója szerint a kiállításra válogatott művek az „ősapáink etikája” témakörét ajánlotta fel a művészeknek.

Rami Ozeri, a Jeruzsálemi Biennálé kitalálója hozzátette:

„A viszály és a diskurzus a kreativitás szívében gyökerezik. A fesztivál a sokrétű dialógust ajánlja a művészet sokrétűségén keresztül, a közönséget kihívásra és vitákra invitálva”.

Nézzük az Israel21C válogatása alapján a mi öt kedvencünket:

1,  Israel Dahan formatervező-képzőművész menórája.

2, Pesi Girsch 2015 angyala című munkája a művész „Emberi természet, közös érzékenységek” alcímmel meghirdetett csoport kiállításának része, amelyről többen úgy fogalmaztak, hogy az a fajta allegorikus festészet, amelyről sejthető, hogy kiállja majd az idők próbáját is.

3, Az indiai Astha Butail munkájának kiindulópontja egy írás nélküli világ fantáziaképe. Egyben tisztelgés három vallás – a perzsa zoroasztriánus doktrínák, a zsidóság és a hindu hitvilág – előtt. E kultúrkörök legfőbb szentkönyveit, az Avesztát, a Tórát és a Védát használta fel képi világának megformálására.

4, A „Mennyország itt van körülöttünk” kedves, illuzórikus megfogalmazói akár az apostolok, 12-en vannak. Hat arab és hat zsidó utcai falfirkász-grafikus munkájának eredménye lett ez a kültéri alkotás.

5, A világ egyik leghíresebb kortárs sztárművésze, a Jugoszláviából származó Marina Abramovic is megjelenik a fesztiválon. Ő valóban azt a kategóriát képviseli, amelybe tartozva voltaképpen bármit elkövethet. Akinek számít a modern művészet, egyszerűen nem maradhat le róla. Az évekkel ezelőtt a dalai láma felkérésére készített, a vízesés szimbolikájával dolgozó, 108 videokivetítővel komponált installáció ráadásul a valamikori YMCA ikonikus beltéri medencéjének helyszínén épül fel újra. A „must-see” tipikus esete.