A líbiai haditengerészet több mint hétezer embert mentett meg idén a Földközi-tengeren

A líbiai haditengerészet 7036 embert mentett meg a Földközi-tengeren idén, míg tavaly január 1. és szeptember 30. között ennél jóval többet, 12 365-öt – írta a Hszinhua kínai állami hírügynökség csütörtökön.

A haditengerészet tájékoztatási irodája szerda este közölte, hogy szeptember végéig 11 ember holttestét mosta partra a tenger Líbiában, míg tavaly ugyanebben az időszakban 88 halottra bukkantak.

Líbia az Európa felé tartó illegális bevándorlók egyik kiindulópontja. Az észak-afrikai ország Moammer Kadhafi néhai diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt, és területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák igyekeznek ellenőrzésük alá vonni. A zűrzavart az embercsempészek és az emberkereskedők is kihasználják.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának becslése szerint körülbelül 50 ezer menekült tartózkodik Líbiában, jelentős részük a Földközi-tengeren keresztül Európába szeretne jutni. Többségük túlzsúfolt táborokban él nyomorúságos körülmények között, kitéve a visszaéléseknek. A főbiztosság és a Nemzetközi Migrációs Szervezet a líbiai fogadóközpontok bezárását követeli arra hivatkozva, hogy az ország biztonságos.