Minden tabut ledönt az izraeli Breaking Bad

Drog, drog és még több drog – ez áll a népszerű izraeli sorozat idei évadának középpontjában.

A zsidó újévet megelőző napokban játszották le a Dumb (magyarul Féleszű) című sorozat harmadik évadának új részeit Izraelben, ahol a filmszéria nagy népszerűségnek, és csupa pozitív kritikáknak örvendhet.

A Shay Kapon és Bat Hen Sabag által rendezett sorozat cselekményében a főszereplőt a rendőrség — kihasználva, hogy koránál jóval fiatalabbnak tűnik — egy gimnázium diákjai közé küldi, hogy beépített emberükként drogot árusítson a fiatalabbak körében.

„Egy olyan világban, ahol az egész fizetésed rámegy, hogy lakást bérelj” — írja Einat Oliver a Jerusalem Postban a film sikerét taglalva — „nem nehéz elképzelni, hogyan válhat egy drogbanda fejévé Shiri Azog színésznő, aki az ország egyik lecsúszott részéről származik és a külseje miatt nehezen kap munkát.”

Oliver szerint a film az izraeli társadalom „sötét mélységeit” is bejárja, és megmutatja azt a világot, ahol a 30 évnél idősebb emberek „egy percig sem bírják ki marihuánás cigi nélkül”.

מטומטמת טריילר

מטומטמת סדרה חדשה רק ללקוחות הוט.

De nem a Dumb az első olyan sorozat, ami a felnőttek nehéz hétköznapjait vitte a képernyőre — írja Oliver. A Breaking Bad című amerikai sorozat — ami szintén óriási sikert aratott a nézők körében — egy olyan kémiatanár életét mutatta be, aki másodállással sem tud elég pénzt keresni a számlák kifizetéséhez.

Az 1995-ös Rabin-gyilkosság utáni generációk számára az izraeli Dumb ugyanazt az „összetört amerikai álmot” mutatja be, mint ami a Breaking Bad-ben is megjelenik.