Auschwitzi sófár a New York-i zsidó múzeumban

A zsidó újév ünnepének egyik legszentebb rituáléját jelentő sófárfújásról még a haláltáborban sem feledkeztek meg. A bizonyítékot mostantól egy amerikai múzeum is bemutatja.

Egy héttel a mostani zsidó újév kezdete előtt került hivatalosan is közszemlére az a kosszarvból készített sófár, amelyet 75 évvel ezelőtt Auschwitzban vallásos zsidók használtak az ünnepi szokásnak megfelelően — számolt be a különleges hírről a The New York Times.

A kegytárgy egy adományozó jóvoltából került a manhattani Zsidó Örökség Múzeumába azok után, hogy hosszú évtizedekig a család otthonában tartogatták.

A beszámoló szerint a Lengyelországban született Yehezkel Tydor — akinek lánya volt az adományozó — olyan beosztásban raboskodott a haláltáborban, hogy foglyok munkaelosztásáért is felelhetett. Mivel tudta, hogy a zsidó újév miatt pár vallásos zsidó imádkozna, szándékosan osztotta őket olyan állomáshelyekre, ahol szolidabb felügyelet mellett nagyobb esélyük lehetett arra, hogy szertartásszerűen emlékezzenek meg az ünnepről.

Az adakozó lánya szerint Tydor a visszatért raboktól értesült arról, hogy volt egy sófár is náluk, amelyet gond nélkül tudtak használni imádságuk alatt. 

A vallási szimbolikával bíró tárgy azután került a férfihez, amikor 1945 januárjában — a nácik oroszok elől, rabok ezreivel menekülő egységének indulása előtt — a sófár tulajdonosa arra kérte Tydort, hogy őrizze meg, mert úgy véli, neki nagyobb eséllyel lesz szerencséje túlélni a várható megpróbáltatásokat.

Dr. Judith Tydor Baumel-Schwartz és az édesapja által megőrzött sófár

„Én meg fogok halni ebben a menetben. Ha maga életben marad, tegye el ezt, és mesélje el az embereknek, hogy ezt a sófárt Auschwitzban fújták meg…” — idézi fel a lap az adományozó édesapjára emlékező szavait. Dr. Judith Tydor Baumel-Schwartz, aki maga is holokauszt-szakértő, a Bar Ilan Egyetem professzora.

Ő is, és mások is arról számoltak be az amerikai lap munkatársának, hogy különféle visszaemlékezésekre alapozva valóban használhatták ezt a sófárt a 75 évvel ezelőtti Ros Hasána alkalmával.

Tydor első alkalommal a holokauszt borzalmai után, 1945 őszén, Haifa partjaihoz közel, több túlélővel közösen, egy gőzhajó fedélzetén ünnepelte a zsidó újévet. Az elpusztult rabtársai ajándékaként megtartott, és most múzeumi közszemlére bocsátott sófárt saját maga fújta meg. 

Azzal kapcsolatban, hogy miért csak most került a múzeumhoz a sófár, az adakozó azt mondta, hogy eddig mindez eszébe sem jutott. A múzeum igazgatójának heves érdeklődése, „szinte könyörgése” miatt döntöttek úgy, hogy a most futó „Auschwitz. Nemrég. Nem messze” című kiállításának részeként mutatják be a tárgyat.

Ez a sófár mindig is apám életének része volt. Követte az ő vándorlásait, életét. Most 26 évvel a halála után számomra egy lehetőség arra, hogy tisztelegjek az emléke előtt, és bebizonyítsuk azt is, micsoda elhivatottság és bátorság jellemezte az auschwitzi rabokat.

— fogalmazott a Ynewsnak adott interjújában Dr. Judith Tydor Baumel-Schwartz.