Mi folyik Izraelben? 10 különös tény az ünnep szellemében

Tejjel-mézzel folyó Kánaán, az 5780 éves zsidóság modern állama, Izrael. Amíg a világban kihalóban a mézgyűjtő méhek, addig a zsidó államban high-tech cégek kooperálnak a farmerekkel a termékenyebb méztermelés fenntartásáért. 

A napokban a komoly imarend mellett dolce vita is dívik az újévet ünneplők között. Az alma, a háláhá és a gránátalma szemezgetése mellett a méz adja a kulináris szimbolikáját a reménytelin optimista újévnek.

De talán több is mint szimbolika – az éves szinten fejenként 600 grammos átlag fogyasztás mellett ezekben a napokban egy izraeli az éves adag majd felét fogyasztja, negyed kilót!

Nézzük, hogy a NoCamels tudományos portál mire alapozza a 10 legjobb mézügyi érdekességét:

1. Az Izraeli Méztermelők és Reklámozók Tanácsának információja szerint hamarabb volt profi méztermelés, mint hivatalos zsidó állam. Először 1882-ben indult el a profi méhkaptár üzemeltetés a mai Izrael területén. Ekkor a zsidó állam ötletgazdája, a 22 éves Herzl még maximum teájához csepegtethette a jó bécsi mézet.

2. Ma Izraelben 120 000 méhkasra 529 kaptárfelelős jut, éves szinten méhkasonként 35 kilogrammnyi mézet termelnek a szorgos méhek.

3. A helyi méhekre szakosodott technikai cégek zümmögnek az aktivitástól. Mindezt azért, hogy a lehető legtöbb mézet a lehető legtermészetesebben úton tudják előállítani. A természetes beporzás ( a virágok megtermékenyítésének)  témáját különösen fontos kérdésként kezelik. A World Bee Project (A Világ Méh Projekt – egy fenntartható fejlődést sürgető ökológiai társaság) szerint

a Föld globális élelmiszer-ellátásának 77 százaléka múlik a méhek alaposságán és az ő környezetük tisztaságának biztosításán. 

Olyan izraeli cégek, mint a BeeHero ( kaptárszenzorokkal elemez digitálisan), a Edete (amelyik méhek nélkül is tudja biztosítani a gyümölcsösök beporzási rendszerét ) vagy a BioBee (dongókat termeszt tömegével azért, hogy különféle növények természetes beporzását biztosítsa)  kiemelkedő eredményeikkel piacvezetők.

4. Az Oracle és a World Bee Project olyan adatgyűjtési projekten működnek közre, amelynek célja a gazdálkodók támogatása a méhek és a beporzó élőhelyek kezelésében. A globális projekt jelenleg kísérletileg zajlik az Egyesült Királyságban, Írországban és Izraelben.

5. 4500 tonna mézet fogyasztanak az izraeliek évente. A nemzeti Mézszövetség szerint ebből az újévi ünnepek heteiben csaknem 40 százalék fogy el.

6. Az ország államelnökét is bevonták Izrael sokoldalú méztermesztésébe. Reuven Rivlin pár hónappal ezelőtt betegségben elvesztett feleségére való megemlékezés és tisztelet jeleként egy Nechama Rivlin névvel ellátott termék is a piacra került ebben az évben. A citrus méz ízesítés Honey Board Zeev Meidan cég ötlete volt, amivel nemcsak új marketing értéket teremtettek, de az agrárkörnyezetben felnőtt, citrushoz kötődő néhai Rivlin elnöknét is nemes gesztussal örökítették meg.

7. Ezüstérmet nyertek fiatal méhészek azon a szlovákiai versenyen, ahol Európa szakmai tehetségei mérték össze tudásukat a méztermesztéssel kapcsolatban. A WIZO Nir Ha’Emek remek csapatának diákjai a 10. nemzetközi méhészek seregszemléjén idén év elején szerepelt. A sikert még az ország elnöke is kommentálta:

„Boldog vagyok, hogy a méhészeink fiatal generációja ilyen sikeresen szerepelt. Látszik, az alma és a méz nem esik messze a fától”

— fogalmazott Reuven Rivlin.

8. Helyi méhészek a vezető cionista adományozó szervezettel, a Jewish National Funddal karöltve részt vettek több mint 100 000 növény elültetésében. Mindezzel jelentősen hozzásegítve az éves méztermesztés biztosítását.

9. Izraelben mintegy 1100 féle méh típusról tudnak a szakemberek. Az eredeti izraeli méhek valójában Olaszországból származnak. Tudományos körökben csak „Apis mellifera ligustica”-ként zümmögnek róluk. Tulajdonképpen nem mások ők, mint egy alfaja a nyugaton oly elterjedt méheknek.

10. A lekach a legtradicionálisabb újévi sütemény. A jiddis szó nem mást takar mint a legfinomabb izraeli mézes piskótás süteményt.

Az édes újév reményében ennek a finomságnak a fogyasztása szinte kötelező: különleges fűszerek, narancslé, és kávé is lehet az alapanyaga egy jó lekachnak.