Kurdok nélkül alakulhat meg az ENSZ szír alkotmányozó bizottsága

A testületben Szíria egyharmada egyáltalán nem kap hangot, míg idegen hatalmakat vétójoggal ruháznak fel, ígéretük ellenére, hogy „szírek kiegyensúlyozott, befogadó ülését” hozzák létre.

Az alkotmányozó bizottság, melynek létrehozását a múlt héten Antonio Guterres ENSZ főtitkár jelentette be, várhatóan október 30-án ül majd össze először Genf városában. A bizottságnak magában kell foglalnia „Basar al-Asszad kormányának és ellenzékének képviselőit.” A „Szír Arab Köztársaság” és a Szír Tárgyaló Bizottság megegyezett, hogy „hiteles, kiegyensúlyozott, befogadó alkotmányozó bizottságot” hoznak létre, melynek működését az ENSZ segíti majd — írja a the Jerusalem Post.

Sajnálatos módon, mint ahogy azt más ENSZ kezdeményezésnél is tapasztalni, a szavak és a valóság között nagy szakadék áll fenn. A kritikusok szerint sem a kiegyensúlyozott, sem a befogadó jelző nem illik a csoportra, ami kelet-szíriai legnagyobb kurd csoportok képviselőit kizárja a folyamatból, helyette Asszad és a török által támogatott ellenzéki csoportok oldalára áll, akiknek vétójogot biztosít más potenciális résztvevők felett.

Így lehetséges, hogy az Ankarának nem tetsző, általa terrorszervezetnek tartott Kurd Munkások Pártjához (PKK) köthető csoportokat nem látja szívesen a bizottságban. A szír rezsim hasonlóképpen az általa szélsőségesnek tartott ellenfeleit szintén kizárja a folyamatból.

A 150 tagú szervezetből 50-en lesznek a szír kormány oldaláról, 50-en az ellenzékből, és további 50-et az ENSZ és a szír polgári társadalom képviselői választanak majd ki a tervek szerint.

Furcsamód Amerika ISIS elleni szövetségese, a Szír Demokrata Erők (SDF) által ellenőrzött Kelet-Szíriából mégsincs majdnem egy képviselő sem az alkotmányozó testületben. Az SDF saját politikai szervezetekkel rendelkezik, és milliókat szabadított fel az Iszlám Állam fogságából, mégsem kap helyet az asztalnál, s ha Törökország dönt, ez így is marad.