Holokauszt-túlélők fogadtak ismét hűséget egymásnak 70 év után

A Claims Conference nagyszabású rendezvénysorozatának keretein belül több idős holokauszt túlélő a napokban ismét hűséget esküdött élete párjának.

A The Jerusalem Post jelentése szerint a világ egyik legnagyobb zsidók kártérítésére szakosodott szervezet munkatársai

meghitt eseményt szerveztek olyan zsidó szerelmeseknek, akik a boldogító igent nem sokkal a második világháború után mondták ki. 

A cikk két külön párt ki is emel – mind a négy embernek nagy számban pusztultak el hozzátartozói a Soában. Boris és Rita Sachs az akkori Szovjetunióban, Kijevben találkoztak.

Boris és Rita Sachs

Nemsokkal a házasságuk után közösen vándoroltak ki Izraelbe, ahol a házasságuk 70. évfordulójára való emlékezés alkalmából a Claims Conference-szel közösen dédunokáik, unokáik és gyermekeik társaságában ünnepelhettek.

A jeles alkalomra való tekintettel kezdeményezett újbóli házassági fogadalomtételt Ira és Alex Friendland is megismételte. A szintén valamikori cári területekről származó páros eredetileg egy táncházban találkozott először, nem sokkal a háború vége után. A hosszú ideje tartó szerelmük nem csak népes családjuk számára példaértékű.

A szintén Izraelben élő házaspárról a Shlomo Gur, a Claims Conference alelnöke mellett Yigal Zippori rabbi is külön megemlékezett:

Optimizmus, az élet szeretetet és inspirációk forrásaiként ünnepelték őket.