Szijjártó az ENSZ-ben: „a migráció nem alapvető emberi jog”

Szijjártó Péter szerint az ENSZ-nek nem szabad ösztönöznie a migrációt, viszont vezető szerepet kell játszania a konfliktusok megoldásában és az afrikai lakosság helyben maradásának segítésében.

A külügyminiszter szerint a világszervezetnek emellett támogatnia kell a hazájuktól elszakadtakat, hogy visszatérhessenek és biztonságban élhessenek, továbbá segítenie kell a tagországait abban, hogy megvédjék magukat a biztonsági kockázatoktól.

A külgazdasági és külügyminiszter erről az ENSZ-közgyűlés New York-i ülésszakának csúcsszintű általános vitájában felszólalva beszélt, közép-európai idő szerint pénteken.

Kijelentette, hogy mióta tavaly a világszervezetben elfogadták a globális migrációs csomagot, újabb elvándorlási hullámok indultak el. Ez újabb biztonsági kihívásokat jelent mind azoknak az országoknak, ahonnan a migránsok elindulnak, mind azoknak, amelyeken keresztülhaladnak, illetve amelyekbe végső célként igyekeznek.

Magyarország megteszi azt, amit az ENSZ-nek kellene: megvédi állampolgárait és határait, amelyek Európa határai is, csak legálisan lehet bejutni az országba – mondta Szijjártó Péter.

Fotó: MTI

Az ENSZ-től pedig a kormány azt is elvárja, hogy bűncselekményként kezelje a határsértéseket, a civil szervezeteket pedig ne próbálja az egyes országok legitim képviselőinek feltüntetni.

Arra is felszólította az ENSZ-t, hogy ne úgy fesse le a migrációt, mint a legjobb eszközt a demográfiai és foglalkoztatási kihívások megoldására. Magyarország például a családok támogatásával, az oktatás folyamatos korszerűsítésével keres megoldást ezekre.

Szijjártó Péter hangoztatta: az ENSZ-től és más nemzetközi szervezetektől elvárható lenne, hogy előmozdítják a nemzetközi jogi szabályozást és azoknak segítenek, akik eleget tesznek a jogszabályoknak, nem azoknak, akik azokat megsértik.

Leszögezte azt is: a migráció nem alapvető emberi jog, az ENSZ mégis ösztönzi. Az viszont alapvető jog, hogy mindenki békében és biztonságban éljen a hazájában – erről azonban a csomag nem is beszél, nem védi meg ezeket a jogokat.

Az elmúlt évek európai történéseire utalva kijelentette, hogy Brüsszel „felelőtlen és kártékony” politikája miatt illegális migránsok milliói érkeztek a kontinensre, sok bevándorló meghalt a Földközi-tengeren, Nyugat-Európában pedig párhuzamos társadalmak alakultak ki, amelyekben a „csendes többség a hangos kisebbséggel” kénytelen együtt élni. Külön kitért a terrorfenyegetettségre, megemlítve, hogy a migráns hátterűek által elkövetett 30-nál több terrortámadásban több mint 300 ember meghalt.

A magyar miniszter képmutatónak és ideológia alapokon állónak minősítette a brüsszeli politikát, amely fogalmazása annak érdekében gyakorol nyomást az európai uniós tagországokra, hogy szabaduljanak meg nemzeti identitásuktól, kulturális, vallási és történelmi örökségüktől, és végső soron létrejöjjön az „Európai Egyesült Államok”.

Frontex: minden útvonalon nőtt a migráció Európa irányába

Az illegális határátlépést legtöbben a Földközi-tenger keleti medencéjében, a Törökországból Görögországba tartó migrációs útvonalon kísérelték meg.