Áder a klímacsúcs után brooklyni zsinagógába ment

A magyar államfő hivatalos amerikai látogatását követően találkozott a magyar gyökerekkel is rendelkező brooklyni zsidóság képviselőivel.

Áder János ellátogatott egy ortodox zsinagógába és iskolába is.

Előtte New Yorkban részt vett a klímacsúcson, ami elmondása szerint „teljesítette célját, lendületet adott az egyes országoknak az újabb cselekvésre a globális felmelegedés elleni küzdelemben, és ösztönözte a további vállalásokat.”

Áder János köztársasági elnök (b), mellette felesége, Herczegh Anita és a 103 éves Sirje Jakubovich beszélget Brooklyn ortodox zsinagógájában. Fotó: MTI

A köztársasági elnök szerdán négyszemközti megbeszélést folytatott Antonio Guterres ENSZ-főtitkárral, akivel szintén elemezték a klímaeseményt. Emlékeztetett arra: a New York-i klímacsúcsot az ENSZ-főtitkára azzal a felkéréssel hívta össze, hogy az egyes országok vezetői ne hangzatos ígéreteket tegyenek ott, hanem konkrét cselekvési programokkal, vállalásokkal álljanak elő.

Szerdán Áder Jánost a Lotte New York Palace manhattani luxusszállodában fogadta Donald Trump amerikai elnök és felesége, Melania Trump is.