Halottnak hitték egymást, a holokauszt óta nem találkoztak

Hetvenöt év után találkozott egymással két unokatestvér, akik a holokauszt óta nem látták egymást. Romániából hurcolták el őket, egyikük Izraelben, másikuk Angliában él. A People magazin riportja.

„Most már újra itt vagyunk egymásnak.”

Ezekkel a szavakkal fogadta a 85 éves Simon Mairowitz a 87 éves Morris Sanát. A holokauszt óta nem találkoztak. Halottnak hitték egymást, ezért nem is keresték a lehetőséget a találkozóra.

Mindketten úgy tudták a másikról, hogy meghalt egy koncentrációs táborban.

Az unokatestvérek egyben a legjobb barátok is voltak, 10 és 12 éves korban jártak, amikor 1940-ben a nácik elfoglalták Romániát. Családjaik külön-külön menekültek, ahogy tudtak.

Abban a tudatban nőttek fel, hogy a másik már nincs életben.

Jó pár évtizeddel később, Sana unokahúga és lánya lépett kapcsolatba távoli rokonokkal a Facebookon, ez vezetett végül el a nagy találkozáshoz, amely Tel-Avivban tzajlott le.

Szívszorító videón is látható a régóta várt találkozás, sírva ölelték egymást.

„Jó látni Téged” – mondta Sana, aki az izraeli Ra’ananában lakik.

„Jó látni Téged annyi év után” – felelte Mairowitz, miközben Sana arcát fogta, aki nem tudta abbahagyni a sírást, annyira elérzékenyült.

„75 éve várunk erre. Tudom, ez hosszú idő, de most már itt vagyunk egymásnak és láthatjuk egymást” – folytatta Mairowitz, aki Angliában él.

Sana arról is beszélt Mairowitznak, hogy sokat gondolt rá, miután elválasztották őket.

„Nagyon örülök, hogy láthatlak”

“Ahogy én is, nagyon, nagyon boldog vagyok”