Halottnak hitték egymást, a holokauszt óta nem találkoztak

Hetvenöt év után találkozott egymással két unokatestvér, akik a holokauszt óta nem látták egymást. Romániából hurcolták el őket, egyikük Izraelben, másikuk Angliában él. A People magazin riportja.

„Most már újra itt vagyunk egymásnak.”

Ezekkel a szavakkal fogadta a 85 éves Simon Mairowitz a 87 éves Morris Sanát. A holokauszt óta nem találkoztak. Halottnak hitték egymást, ezért nem is keresték a lehetőséget a találkozóra.

Mindketten úgy tudták a másikról, hogy meghalt egy koncentrációs táborban.

Az unokatestvérek egyben a legjobb barátok is voltak, 10 és 12 éves korban jártak, amikor 1940-ben a nácik elfoglalták Romániát. Családjaik külön-külön menekültek, ahogy tudtak.

Abban a tudatban nőttek fel, hogy a másik már nincs életben.

Jó pár évtizeddel később, Sana unokahúga és lánya lépett kapcsolatba távoli rokonokkal a Facebookon, ez vezetett végül el a nagy találkozáshoz, amely Tel-Avivban tzajlott le.

Szívszorító videón is látható a régóta várt találkozás, sírva ölelték egymást.

Cousins Separated by Nazis Reunite 75 Years Later in Israel

Simon Mairowitz said, „Good to see you too after all these years,” while holding Morris Sana’s face in his hands as both men begin to cry.

„Jó látni Téged” – mondta Sana, aki az izraeli Ra’ananában lakik.

„Jó látni Téged annyi év után” – felelte Mairowitz, miközben Sana arcát fogta, aki nem tudta abbahagyni a sírást, annyira elérzékenyült.

„75 éve várunk erre. Tudom, ez hosszú idő, de most már itt vagyunk egymásnak és láthatjuk egymást” – folytatta Mairowitz, aki Angliában él.

Sana arról is beszélt Mairowitznak, hogy sokat gondolt rá, miután elválasztották őket.

„Nagyon örülök, hogy láthatlak”

“Ahogy én is, nagyon, nagyon boldog vagyok”